,

Funkcionalni fitnes

Funkcionalni trening Studio One

Što je funkcionalni fitnes?

Funkcionalni trening fokusiran je na pokrete, a ne na mišiće.

 

Funkcionalni fitnes usredotočen je na složene pokrete koji pokreću više od jedne skupine mišića u isto vrijeme.

Često se treninzima snage treniraju pojedinačne mišićne skupine kao što su bicepsi, prsni mišići, kvardiceps ili tetive koljena. Kada jačate svoje bicepse vježbom kao što je pregib bicepsa, fokusirate se samo na jedan mišić. Ovo može povećati snagu ili izdržljivost, ovisno o težini koju koristite i broju ponavljanja, ali to je izolirana vježba. Funkcionalni fitnes stoga podrazumijeva istovremeno razvijanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti pojedinca, te njihov utjecaj na sastav tijela. Jedan od glavnih principa takvog tipa treninga je treniranje samog pokreta, a ne samo mišića. Takav princip treninga uvelike poboljšava performanse u svakodnevnim aktivnostima.

Funkcionalni fitnes je, ni više ni manje, nego upravo to; oblik vježbanja koji uključuje svakodnevne pokrete i aktivnosti. Povećava vašu snagu, izdržljivost, stabilnost, pokretljivost i fleksibilnost. Njime se ujedno poboljšavaju vaše vještine kako biste mogli ostvariti vaše ciljeve koji se odnose na siguran i zdrav život.

Ovakav oblik vježbanja nije ograničen samo na određene dobne skupine već je prikladan za sve uzraste i stupnjeve fizičke spremnosti. Osim toga, funkcionalni trening odličan je u oslobađanju od stresa kojem smo svakodnevno izloženi.

 

Zašto je važan funkcionalni fitnes?

Kao i drugi programi treninga, funkcionalni fitnes odličan je za zdravlje vašeg tijela. Pomaže vam izgraditi snagu, moć i pokretljivost. Funkcionalni fitnes odnosi se na specifičnu vrstu vježbanja koja olakšava svakodnevne aktivnosti.

Prednosti funkcionalnog fitnesa:

  1. Funkcionalni fitnes programi mogu povećati lakoću svakodnevnog kretanja

Poboljšanjem cjelokupne funkcije vašeg tijela, jačanjem mišićne snage i izdržljivosti te razvojem mišićne i tjelesne stabilnosti svakodnevne aktivnosti mogu se lakše obavljati. U usporedbi s konvencionalnim treninzima, dobrobiti funkcionalne kondicije imaju tendenciju da nadmaše sve ostalo jer zapravo cilja na pokrete koje radimo svaki dan.

Program fitnesa je posebno osmišljen kako bi vas osposobio da s lakoćom odrađujete svakodnevne zadatke i aktivnosti. Ova vrsta treninga pomaže vam ne samo da izgradite mišićnu snagu, već i da usvojite važne fitnes vještine koje vam pomažu da se osjećate spremniji i živite s većom lakoćom i dobrobiti.

  1. Koordinira kondicijske vještine

Budući da funkcionalni fitnes  uključuje vježbe s malim učinkom, izvrsna je polazna točka za svakoga na bilo kojoj razini kondicije.

Vježbe koje se provode kroz funkcionalnu kondiciju i trening koriste više mišića za povećanje vaše snage i ravnoteže, učinkovito poboljšavajući vaše cjelokupno držanje. Mnoge vježbe funkcionalnog treninga nisu stabilizirane i zahtijevaju da koristite druge male mišićne skupine kao potporu većim, što će pomoći u sprječavanju pretreniranosti jedne mišićne skupine.

Razvijanje izvrsne kondicije znači izgradnju više od same snage, mišićne mase ili izdržljivosti. Pravi fitness znači njegovanje svih fitness vještina, koje uključuju izdržljivost, snagu, fleksibilnost, moć, brzinu, agilnost, ravnotežu, koordinaciju i točnost. Zbog integriranog i raznolikog raspona aktivnosti treninga koje funkcionalni treninzi pružaju, imate veću priliku usavršiti cijeli spektar fitnes vještina, umjesto samo jedne ili dvije.

  1. Povećava fleksibilnost, koordinaciju, ravnotežu i držanje

Raspon pokreta funkcionalnih vježbi je prilično velik, a potrebno je započeti i završiti u položaju u kojem su mišići istegnuti. Jedan od primarnih ciljeva funkcionalnog kretanja i treninga je pružanje otpora. Provedba njegovih vježbi i programa djeluje na jačanje funkcionalne snage vašeg tijela povećanjem ukupne fleksibilnosti i koordinacije. Kako se vaš opseg kretanja povećava, svakodnevne aktivnosti postaju lakše.

  1. Može pomoći kod bolova u zglobovima

Za one koji pate od redovitih bolova u leđima, mišićima i zglobovima funkcionalno kretanje i trening mogu biti nevjerojatno korisni. Najpoznatiji po premošćivanju jaza između osobnog treninga i fizikalne terapije, funkcionalna kondicija i trening osmišljeni su za obnovu vašeg tijela. Zbog toga se kronična bol u leđima, koljenima, vratu i zglobovima može značajno smanjiti.

  1. Smanjuje rizik od ozljeda

Funkcionalni trening izdvaja se od konvencionalnog treninga jer smanjuje rizik od ozljeda i stresa za vaše tijelo. Oponašanjem uobičajenih obrazaca kretanja, vaše se tijelo lakše nosi sa svakodnevnim fizičkim stresom. Tijekom treninga ne jačaju se samo mišići već i okolni ligamenti, a to je područje koje se često može ozlijediti.

  1.  Gradi mišiće i stvarnu izdržljivost

Dakle, može li funkcionalni trening izgraditi mišiće? Funkcionalni trening pokreta ne jača samo jednu po jednu mišićnu skupinu. Umjesto toga, pokreće i trenira nekoliko mišićnih skupina odjednom. Kao rezultat toga, holistički gradite snagu, prisiljavajući svoje tijelo da funkcionira kao jedinstvena cjelina. Ova mišićna sinergija vam zapravo pomaže da budete jači i okretniji, jer svi mišići tijela rade zajedno kako bi stvorili učinkovit pokret.

Stvarna izdržljivost je sposobnost držanja koraka s nizom različitih aktivnosti. To je fokus programa funkcionalnog treninga – pružiti vježbe koje su zabavne i koje vas pripremaju na izazove i napore svakodnevnog života, te vam pomažu da se osjećate dobro uz stvaranje pozitivnih promjena na tijelu.

 

Za sve one koji žele postati instruktor funkcionalnog fitnesa kontaktirajte nas za više informacija ili se pridružite postojećoj grupi funkcionalnog fitnesa.

 

                                                                                    

Facebook Studio One

Instagram Studio One

Funkcionalni trening