Joga i prehrana

Joga i prehrana

Prakticiranjem joge čovjek se sve više vraća prirodi i prati njezine zakone. Poanta zdravog načina života upravo i je sklad s prirodom u svakom smislu. Upravo u tom kontekstu potrebno je sagledati koja je prirodna hrana za čovjeka koja mu najbolje odgovara, te mu pruža najveće koristi.

Drevni jogiji kroz istraživanje i vlastito iskustvo došli su do uvida o utjecaju različite hrane na ljudski organizam. Usvojili su uravnoteženu prehranu koja potiče konstantno obnavljanje organizma te uspostavlja zdravlje na staničnoj razini. Također su promatrali tijelo kao cjelinu, te su uzeli u obzir utjecaj koji prehrana ima, ne samo na naše fizičko zdravlje, već i na naše mentalno, emocionalno, te duhovno stanje.

Jogijska prehrana bazirana je na principima čistoće, nenasilja i uravnoteženog življenja. Čini ju hrana sa kvalitetom satve, koja podiže energiju i stvara ravnotežu u tijelu i umu. Hrana s obilježjima rađasa i tamasa limitirana je ili u potpunosti eliminirana iz jogijske prehrane. Razlog tome je niska razina prane-životne energije u toj hrani, te određene negativnosti i toksičnosti koje ona nosi sa sobom. Joga preporuča vegetarijansku ili vegansku prehranu, te kao jedan od temeljnih principa ističe važnost neozljeđivanja niti jednog živog bića.

Izbor hrane treba biti aranžiran na način da daje maksimalne koristi, a u tome treba uzeti u obzir životni stil, dob, te zdravstveno stanje. Prehranu treba oblikovati individualnim potrebama kroz pomno promatranje utjecaja određene hrane na tijelo, um, emocije, energiju. Ovdje dolazi do izražaja važnost svjesnosti, jer kroz svjestan pristup se vrlo brzo uviđaju posljedice određene hrane na ljudski organizam.

Na hranu se ne bi trebalo gledati površno. Svaka namjernica sadrži energetsku komponentu, a samim time i određeni potencijal. U tradicionalnoj jogijskoj literaturi prehrambene namjernice su kategorizirane u tri specifične grupe ili kvalitete, a to su satva, rađas i tamas. Ove kvalitete ne određuju samo fizičke karakteristike određene hrane već i njezin utjecaj na raspoloženje, razinu energije, kognitivne funkcije, te duhovno stanje.

        Satva

Hrana koja posjeduje kvalitetu satve je čista i bogata pranom. Potiče zdravlje i vitalnost, te snagu i opuštenost. Ova hrana uključuje svježe voće i voćne sokove, povrće i ljekovite biljke, med, žitarice od cjelovitog zrna, orašaste plodove i sjemenke, mora biti bez umjetnih dodataka, organski uzgojena i neprocesuirana. Ovakva prehrana ne opterećuje probavni sustav, a hranjive tvari se brzo i uspješno apsorbiraju. Pošto probava započinje već u ustima također se pridaje velika važnost žvakanju i omekšavanju hrane koja potom ne predstavlja poteškoće za daljnje probavne organe.

        Rađas

Rađas u prijevodu znači aktivnost i pokret. Ova vrsta hrane je stimulativnog karaktera te potiče pojačano stvaranje energije. Doprinosi stvaranju fizičkog i emocionalnog stresa. Uzrokuje nesanicu, bijes, hiperaktivnost i nemir uma. Konzumacija ove hrane u većoj mjeri može potaknuti neuravnoteženo stanje organizma. Neke od namjernica koje uključuje su stimulansi kao što su crni čaj i kava, čokolada, snažne biljke i začini, te pretjerano slana, ljuta, kisela i gorka hrana. Užurbana konzumacija hrane također je karakteristika rađasa.

        Tamas

Hrana koja ima svojstva da iscrpljuje i snižava razinu energije, te negativno utječe na vitalnost na svim razinama svrstava se u ovu kategoriju. To je teška, žilava, procesuirana hrana koja stvara osjećaj umora i pospanosti sa vrlo malo želje i motivacije za bilo kakvom aktivnošću. Još jedno od obilježja tamasa je da stvara naviku prejedanja, s nezasitnom žudnjom za štetnom slatkom hranom. Ovaj tip prehrane snižava raspoloženje i uzrokuje iritaciju, te podiže razinu šećera u krvi. Ovakvu prehranu čine alkohol, prezrela hrana, ustajala i pržena hrana, te hrana sa visokom razinom rafiniranog šećera.

Joga i prehrana

Čišćenje organizma također je od iznimne važnosti za cjelokupno zdravlje i funkcionalnost organizma. Osim kroz uravnoteženu satvičku prehranu, detoksikacija tijela se vrši i kroz vježbanje joge. U tome su vrlo učinkovite asane (joga položaji), te pranajame  (jogijske vježbe disanja).

Detoksikacija gastrointestinalnog trakta iznimno je važna, te velika dobrobit kod toga proizlazi iz asana koje uključuju uvrtanja kralježnice i obrnute položaje.

 Položaji uvrtanja kralježnice čiste unutarnje organe uklanjajući ustajalu krv, te istovremeno oslobađaju put svježoj krvi obogaćenoj kisikom da dođe do organa i stanica. Kroz ove položaje također se poboljšava probavna funkcija, apsorpcija hrane, razgradnja masti, prijenos hranjivih sastojaka, te dolazi do opuštanja cjelokupnog živčanog sustava.

Kod problema spore i neučinkovite probave primjenjuju se obrnuti položaji s rotacijama kralježnice. Kod vježbanja ovih položaja ostvaruje se određeni pritisak na probavni trakt, te se na taj način stimulira kontrakcija glatkih mišića crijeva i pospješuje njihov rad. Također  abdominalni organi jetra, slezena, želudac, bubrezi i gušterača dobivaju snažnu masažu, što pomaže u njihovom boljem funkcioniranju, dok se krv iz donjeg dijela tijela vraća natrag u srce, cirkulira kroz pluća, pročišćava se, te se ponovno distribuira u sve dijelove tijela.

Kada se govori o pročišćavanju organizma ne smiju se zanemariti pranajame čije djelovanje ima snažan utjecaj na ljudski organizam. U tom kontekstu  može se istaknuti kapalbati pranajama sa svojim velikim potencijalom detoksikacije organizma. Ova pranajama aplicira snažne izdahe i na taj način generira abdominalne kontrakcije, prilikom čega se ispuhuje zrak kroz pluća, dok se pri udahu otpušta kontrakcija i povlači zrak ponovno u pluća. Brzi izdasi pomažu kod odstranjivanja akumuliranog otpada unutar stanica, plućnog tkiva, te probavnog sustava.

Poznato je da je dobro balansirana, nutritivno bogata prehrana temeljena na biljnoj bazi osnova kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje. Iako je većina ljudi upoznata s tom činjenicom, ipak se ne hrane u skladu s time bilo zbog ubrzanog načina života, visoke cijene organske, zdrave hrane ili iz nekog drugog razloga. U svakom slučaju ono što je od iznimne važnosti je da pojedinac nauči slušati potrebe svoga tijela, te u skladu s time prilagodi prehrambene navike.

Iz seminarskog rada Marka Cerovića Joga i prehrana

Studio One School of Yoga

 

 Joga i prehrana