Joga i trčanje

Joga i trčanje

Joga i trčanje

Možemo gledati na trčanje kao na specifičan, ciljani, linearan trening i na jogu kao na savršeno komplementaran dodatak treningu posvećen ne samo ljudskom tijelu, već ljudskom biću u cjelini.

U kontekstu tjelovježbe joga balansira sve tjelesne nepravilnosti. Joga položaji vraćaju tijelu ravnotežu i simetriju, oni su vježbe za cijelo tijelo i niti jedan element nije pasivan. (Kaminoff, 2011.) To znači da će asane istegnuti i opustiti prenapete mišiće, ojačati one koje rijetko koristimo, povećati raspon pokreta, te aktivirati sve unutrašnje mišićne skupine koje podupiru i stabiliziraju naš kostur, tako da će svi dijelovi našeg tijela moći ravnopravno pridonositi bržem i efikasnijem trčanju.

Kroz prakticiranje pranayame (samostalno ili u kombinaciji s asanama), ali i drugih tehnika joge mi razvijamo svjesnost, kontrolu i fokus, postižemo jedinstvo tijela, uma i daha koji tako integrirani postaju dio svake naše akcije. Te psihofizičke blagodati mogu samo pozitivno utjecati na naše trčanje.

Joga će svakom trkaču dati upravo ono što mu treba budući da se prilagođava svakom pojedincu posebno kao i svakom tipu tijela. Ni trčanje, ni joga ne traže nikakve preduvjete za prakticiranje, i razlozi bavljenja jogom ili trčanjem mogu biti različiti koliko su različiti ljudi koji se njima bave.

Fizičke dobrobiti za trkače

Fleksibilnost. Potrebna nam je za pokrete koje  trebamo izvoditi s lakoćom. Joga će istegnuti, izdužiti i obnoviti ukočene mišiće i dati lakoću našim kretnjama. Redovitim prakticiranjem asana vezivna tkiva postaju lakša, mišići postaju aktivniji, a zglobovi se kreću slobodnije. Ta povećana fleksibilnost riješiti će nas osjećaja nelagode i boli, te učiniti naše trčanje efikasnijim.

Snaga. Joga koristi svaki mišić, zglob, ligament, tetivu, živac, krvnu žilu i organ u tijelu. Ispravno izvedena poza angažirati će sve mišiće u više od jedne tjelesne ravnine. Za trkača to konkretno znači da će kroz redovne treninge aktivirati i ojačati mišiće koje inače ne koristi dovoljno u trčanju; mišiće ruku, gornjeg dijela torza, abdominalne i leđne mišiće.

Ravnoteža. U trčanju pretjerano korištenje određenih mišića i slabo ili nikakvo korištenje nekih drugih stvara neravnotežu u samim mišićima i disbalans u cjelokupnom lokomotornom sustavu što narušava biomehaničku efikasnost organizma. Uzmimo za primjer asanu pas prema dolje ili Adho Mukha Svanasana:

Joga i trčanje

Slika br.1

Stabilnost – snaga – stezanje:

  • Ruke: dlanovi, zapešća, podlaktice, triceps, deltoid
  • Leđa: donji trapezoid, serratus anterior
  • Noge: kvadricepsi, tibialis anterior

Mobilnost – fleksibilnost – istezanje:

  • Ruke: prsti, bicepsi
  • Leđa: latissimus dorsi, paraspinals
  • Noge: zadnje lože, listovi, Ahilova tetiva

Dakle, pri izvođenju asana koristimo mišiće cijeloga tijela i istovremeno pomičemo zglobove u njihovom punom opsegu. Kao direktan rezultat redovitog prakticiranja ove joga tehnike imamo uspostavljanje mišićne ravnoteže, ispravljanje tjelesne posture te automatski efikasnije i bolje trčanje. (Felstead, 2014.)

Prevencija ozljeda. Rješenje je vraćanje u ravnotežu, postizanje simetrije jednakim korištenjem svih mišića. Asane ne zapostavljaju niti jedan dio tijela i teže razvijanju njihove funkcije u potpunosti. Također, asane usmjeravaju pažnju na položaje tijela i poravnanje.

Brži oporavak. Sat joge nakon utrke pomoći će u reduciranju napetosti uzrokovane nakupljanjem mliječne kiseline u mišićima. Oslobođeno tenzija i vraćeno u prirodno opušteno stanje naše se tijelo brže regenerira.

Bolja kvaliteta trčanja. Felstead tumači kako redovito prakticiranje asana isteže i izdužuje mišiće. To smanjuje stupanj njihove krutosti i daruje im mekoću gibanja, istovremeno povećavajući opseg kretanja svih zglobova od kukova i ramena do gležnjeva i kralježnice. Duži mišići zadnje lože i pregibača kukova omogućavaju veći opseg podizanja koljena i samim time duži i lakši korak.

Uzimajući u obzir sve navedeno joga bi mogla biti integralni dio treninga svakog trkača, bilo kao dio sportaševog rada na sebi, kao dio treninga snage i pripreme tijela na napore, kao dio zagrijavanja i mentalne pripreme za bitno natjecanje, ili kao dio regeneracije nakon napornih treninga. Ona će u svakom slučaju doprinijeti stvaranju zdravijeg i uravnoteženijeg trkača.

Iz seminarskog rada Vanje Čargonje na temu Joga i trčanje

Studio One School of Yoga

 

Joga i trčanje