Joga i zdravlje

Joga i zdravlje - Studio One

Joga i zdravlje

 

Joga povezuje tijelo, duh i um. Koristi tjelesne položaje, vježbe disanja i meditaciju za poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Joga je razvijena kao duhovna praksa prije tisuće godina. Danas većina zapadnjaka jogu radi za vježbanje ili za smanjenje stresa.

Joga je u osnovi duhovna disciplina koja se temelji na izuzetno suptilnoj znanosti, koja se usredotočuje na usklađivanje uma i tijela. To je umjetnost i način zdravog života.

Riječ ‘joga’ izvedena je iz sanskrtskog korijena ‘Yuj’, što znači ‘pridružiti se’. Prema jogijskim spisima, vježbanje joge dovodi do sjedinjenja individualne svijesti sa sviješću Univerzalne svijesti, što ukazuje na savršen sklad između uma i tijela, Čovjeka i Prirode. Prema modernim znanstvenicima, sve u svemiru samo je manifestacija istog kvantnog nebeskog svoda. Za onoga tko iskusi ovu jedinstvenost postojanja kaže se da je u jogi, a naziva se jogijem, dostigavši ​​stanje slobode koje se naziva mukti, nirvana ili mokša. Stoga je cilj joge samoostvarenje, da bi se prevladale sve vrste patnji koje vode u ‘stanje oslobođenja’ (Moksha) ili ‘slobodu’ (Kaivalya).

Živjeti sa slobodom u svim sferama života, zdravlje i harmonija bit će glavni ciljevi vježbanja joge. “Joga” se također odnosi na unutarnju znanost koja se sastoji od različitih metoda kroz koje ljudi mogu ostvariti ovu zajednicu i postići ovladavanje svojom sudbinom. Joga koja datira još od 2700. godine prije Krista, dokazala je da udovoljava i materijalnom i duhovnom uzdizanju čovječanstva. Osnovne humane vrijednosti sami su identitet Yoge Sadhane.

Vjeruje se da je praksa joge započela na samom početku civilizacije. Znanost joge potječe prije tisućama godina, puno prije nego što su se rodile prve religije ili sustavi vjerovanja. U jogijskim učenjima Shiva se vidi kao prvi yogi ili Adiyogi, i kao prvi Guru ili Adi Guru.

Prije nekoliko tisuća godina, na obalama jezera Kantisarovar na Himalaji, Adiyogi je svoje duboko znanje pretočio u legendarne Saptarishije ili “sedam mudraca”. Mudraci su ovu snažnu jogijsku znanost prenijeli u različite dijelove svijeta, uključujući Aziju, Srednji Istok, Sjevernu Afriku i Južnu Ameriku. Zanimljivo je da su moderni znanstvenici primijetili i divili se bliskim paralelama između drevnih kultura širom svijeta. Međutim, upravo je u Indiji jogijski sustav pronašao svoj najpotpuniji izraz. Agastya, Saptarishi koji je putovao preko indijski potkontinent, izradio je ovu kulturu oko osnovnog jogijskog načina života.

Brojne su prednosti joge. Joga vam može poboljšati ukupnu razinu kondicije te poboljšati držanje i fleksibilnost. Također može:

 • Smanjite krvni tlak i otkucaje srca
 • Pomoći vam da se opustite
 • Poboljšate svoje samopouzdanje
 • Smanjite stres
 • Poboljšate svoju koordinaciju
 • Poboljšate koncentraciju
 • Pomoći vam da bolje spavate
 • Pomoći kod probave

Uz to, vježbanje joge također može pomoći kod sljedećih stanja:

 • Anksioznost
 • Bol u leđima
 • Depresija

Stilovi joge

Postoji mnogo različitih vrsta ili stilova joge. Oni se kreću od blagih do intenzivnijih. Neki od najpopularnijih stilova joge su:

Ashtanga ili power joga. Ova vrsta joge nudi zahtjevniji trening. Na ovim satovima brzo prelazite iz jednog držanja u drugo.

Bikram ili vruća joga. Radite seriju od 26 poza u sobi zagrijanoj na 35 ° C do 37,8 ° C. Cilj je zagrijati i istegnuti mišiće, ligamente i tetive te pročistiti tijelo znojem.

Hatha joga. Ovo je ponekad općeniti pojam joge. Najčešće uključuje i disanje i držanje tijela.

Integralna joga. Nježna vrsta joge koja može uključivati ​​vježbe disanja, skandiranje i meditaciju.

Iyengar. Stil koji veliku pozornost pridaje preciznom poravnavanju tijela. Također možete držati poze dulje vrijeme.

Kundalini. Naglašava učinke daha na držanje tijela. Cilj je osloboditi energiju u donjem dijelu tijela kako bi se mogla kretati prema gore.

Viniyoga. Ovaj stil prilagođava držanje potrebama i sposobnostima svake osobe te koordinira dah i držanje tijela.

Kako započeti

Potražite Studio One Split za tečajeve joge i priključiti se jednoj od naših grupa. Ako ste joga početnik, započnite s početničkim tečajem. Razgovarajte s instruktorom prije sata i recite mu o eventualnim ozljedama ili zdravstvenim stanjima.

Što očekivati

Većina sati joge traje od 45 do 90 minuta. Svi stilovi joge uključuju tri osnovne komponente:

Disanje. Usredotočenost na dah važan je dio joge. Vaš učitelj može ponuditi upute o vježbanju disanja tijekom nastave.

Poze. Joga poze ili položaji niz su pokreta koji pomažu u jačanju snage, fleksibilnosti i ravnoteže. Ima ih različitih, od ležanja na podu do teških balansirajućih poza.

Meditacija. Predavanja joge obično završavaju kratkim razdobljem meditacije. To umiruje um i pomaže vam da se opustite.

Kako spriječiti ozljedu

Iako je joga (joga split) općenito sigurna, još uvijek se možete ozlijediti ako vježbu izvodite pogrešno. Evo nekoliko savjeta kako biti siguran u jogi.

 

Ako imate zdravstveno stanje, razgovarajte sa svojim liječnikom prije početka joge. Pitajte postoje li poze koje biste trebali izbjegavati.

Počnite polako i naučite osnove prije nego što se odgurnete predaleko.

Odaberite grupu koja odgovara vašoj razini. Ako niste sigurni, pitajte učitelja.

Ne tjerajte se dalje od svoje udobnosti. Ako ne možete napraviti pozu, zamolite svog učitelja da vam pomogne izmijeniti je.

Postavljajte pitanja ako niste sigurni kako napraviti pozu.

Ponesite sa sobom bocu vode i pijte puno vode. To je uvijek važno.

Nosite odjeću koja vam omogućuje slobodno kretanje.

Slušajte svoje tijelo. Ako osjetite bol ili umor, zaustavite se i odmorite.

Za početak potrebna vam je motivacija, a motivaciju potražit u ovih 30 točaka:

 1. Joga čini da se osjećate dobro – jednostavno tako!

Odaberite prikladan tečaj za svoju razinu i pristupite mu otvorenog uma – osjećat ćete se drugačije, otvorenije, prisutnije i sretnije. Ako nam ne vjerujete, pokušajte!

 1. Joga povećava vašu fleksibilnost

Ako niste čuli za sposobnost joge da poveća fleksibilnost, možda ste živjeli pod kamenom posljednjih dvadeset godina 😉 Da biste stekli veću fleksibilnost, vrijedi redovito i dosljedno vježbati jogu kako biste izgradili mišićno pamćenje; ne žurite i budite strpljivi!

 1. Joga poboljšava vašu snagu

Joga nije samo istezanje i savijanje, ona također zahtijeva iznenađujuću količinu snage. Fizička snaga važna je kako bi se spriječile ozljede, pojačao imunološki sustav i metabolizam te olakšale svakodnevne zadatke.

 1. Joga jača vaš imunološki sustav

Bilo koji oblik kretanja izvrstan je za održavanje imunološkog sustava zdravim. S jogijskim uvrtanjem, preokretanjem, savijanjem i smirivanjem, tijelo je u mogućnosti provesti više vremena u parasimpatičkom živčanom sustavu (odmoriti se i probaviti), a manje sa simpatičkim živčanim sustavom (sustav borbe ili bijega, koji uzrokuje stres i upalu i dramatično snižava imunološki sustav).

 1. Joga vam pomaže da se usredotočite

Budući da će vaš um biti tiši i bez nereda, lakše je energiju usmjeriti tamo kamo želite. U jogi kažu da kroz vježbu razvijate koncentraciju usmjerenosti. Trenirate um da postane svjestan i prisutan. Istraživanje je pokazalo da ste nakon sata joge općenito bolje sposobni usredotočiti svoje mentalne resurse, preciznije obrađivati ​​informacije i učinkovitije učiti, čuvati i ažurirati dijelove podataka.

 1. Joga mijenja vašu energiju

Ako vaša jutarnja rutina započne odvlačenjem iz kreveta i ispijanjem kave, isprobajte deset rundi Surya Namaskara ili neke Kapalabhati pranayame i primijetite energizirajuće učinke na živčani sustav. Suprotno tome, ako vam treba promjena kasnije tijekom dana, samo nekoliko minuta vježbanja asane može ponovno uravnotežiti živčani sustav, smiriti um i dati vam drugačiju perspektivu.

 1. Joga pojačava vaš metabolizam

Jutarnja vježba joge pomoći će vam da se krv, dah i mišići pokrenu prije doručka, što omogućava da se hranjive tvari iz vaše hrane bolje apsorbiraju. Snažna praksa može pomoći u izgradnji mišića, dramatično pojačati metabolizam, a potpuno i duboko disanje povećava cirkulaciju, pomažući metabolizmu da i dalje lijepo kuca.

 1. Joga smanjuje tjeskobu

Plitko disanje, loše držanje tijela i napeti mišići rezultat su i uzrok tjeskobe. Ako ste dugo zapeli u ciklusu anksioznosti, vjerojatno je vaše tijelo gotovo naučilo zaštititi se ostajući napeto, fizički zatvoreno i s vrlo kratkim, oštrim udisajima. Um i tijelo toliko su usko povezani, da fizičko produbljivanje daha, poboljšanje držanja i opuštanje mišića u sigurnom prostoru mogu pomoći u smanjenju tjeskobe.

 1. Joga vam pomaže da budete pažljiviji

Pažljivost je trenutno modna riječ i – sa svim aplikacijama, preuzimanjima, tečajevima i CD-ima – postala je posao od milijardu dolara. Pažljivost, međutim, ne mora značiti dugotrajnu meditaciju i ne mora biti nešto duboko što je teško pratiti. Biti pažljiv samo znači posvetiti malo više pažnje svakoj radnji koju radite, omogućujući vam da u svakom trenutku budete prisutniji, svjesniji i živi. Bolje biti pažljiv nego pun misli…

 1. Joga umiruje vašu kožu

Koža je jedno od prvih mjesta u tijelu koja pokazuje znakove stresa i nedostatka hranjivih sastojaka. Vježbanjem kombinacije nekih smirujućih aspekata joge, poput pranajame i meditacije, kao i aktivnom vježbom joge, tijelo i svi njegovi sustavi dobivaju bolju cirkulaciju, a smanjena razina stresa može čak pomoći u smanjenju stanja poput akni i ekcemi.

 1. Joga vam daje ‘Me-Time’

Imati malo vremena za sebe izuzetno je važno – posebno za one koji svoj život provode brinući o drugima. Darivanje drugima je vitalni aspekt života i pomaže nam da se osjećamo povezanijima sa svijetom oko nas. Međutim, da bismo dali, prvo moramo biti siti. Kao što su Gandhi (i Jimi Hendrix) rekli “Ako želite promijeniti svijet, prvo promijenite sebe”.

 1. Hidratizirajte kralježnicu

Kretanje kralježnice na siguran, zdrav način potiče ispuštanje sinovijalne tekućine u stupac kralježnice. Ujutro kralježnica sadrži malo više ove tekućine, ali navečer je kralježnica više stisnuta i ‘dehidrirana’ (otuda zašto smo navečer nešto ‘kraći’!). Vježbanje položaja za produljenje kralježnice poput Psa okrenutog prema dolje, kao i inverzije, mogu vam pomoći vratiti malo vlage i života u našu najvažniju kralježnicu.

 1. Joga pojačava snagu mozga

Kretanje na način koji je drugačiji od naših svakodnevnih obrazaca pomaže mozgu da radi više i može mu pomoći da održi mozak zdravim. Uvijanje asana i bilo čega što uključuje prelazak udova preko tijela (pomalo poput vježbanja unakrsnog puzanja gdje alternativno pružate suprotnu ruku i nogu iz položaja stola) fantastično je za uravnoteženje moždanih hemisfera. Da biste stvari svakodnevno doveli u ravnotežu, vježbajte Nadi Shodhana, dah koji „čisti kanale“, koji pomaže uravnotežiti mozak i umiriti um.

 1. Joga vam pomaže da bolje dišete

Naglasak na disanju u jogi nešto je s čime se početnici često bore, ali s vremenom kretanje dahom postaje druga priroda. Sama sposobnost potpunijeg i dubljeg disanja može imati dubok utjecaj na cjelokupno zdravlje i vrijedi je vježbati svaki dan. Možda držanja tijela ne biste imali sa sobom cijeli život, ali u svakom trenutku imate dah.

 1. Joga vam pomaže da ustanete viši

Kao i veći dio populacije, vjerojatno ćete dio dana provesti pogrbljeni nad stolom, ekranom ili volanom. Ovo zgrčeno držanje naglašava kifotičnu krivulju prsne kralježnice, a zauzvrat ruši prsa, vrši pritisak na pluća, srce i donji dio leđa i siguran je način da se postigne loše raspoloženje. Jednostavno ustajanje malo više i otvaranje škrinje može imati trenutne pozitivne učinke na raspoloženje i opću dobrobit.

 1. Joga vam pomaže pobijediti blues

Pokret je jedan od najboljih načina za postizanje dobrog raspoloženja, a joga je posebno učinkovit lijek u borbi protiv bluesa. Joga tapka u živčanom sustavu, pomažući oslobađanju hormona koji poboljšavaju raspoloženje. Fokusiranje na nešto pozitivno svaki put kada vježbamo jogu također je učinkovit način da tu pozitivnost utisnete u um, pa što više vježbate, više ćete vjerojatno primijetiti kako se smiješite …

 1. Joga poboljšava vašu ravnotežu (u tijelu i umu)

Balansiranje joga položaja pomaže mozgu da otpali neurone koji pomažu u pamćenju mišića i prostornoj svijesti, a redovito korištenje stopala u svakodnevnoj joga praksi može ojačati mišiće stopala, kojih ima preko 100!

 1. Joga pomaže očistiti toksine

Iako je kontroverzno pitanje da li uvijanje joga asana zapravo ‘detoksicira’ tijelo, pošteno je reći da vježba joge definitivno pomaže očistiti toksine iz tijela. Pokretanje stvari iznutra i izvana pomaže u prebacivanju toksina koji se vrebaju i brže ih oslobađa od tijela. Biti svjestan i svjestan svojih misli, može vam pomoći da ‘detoksirate’ um bilo koje ‘toksične’ misli …

 1. Joga vam oslobađa stopala!

Biti bos je važnije nego što bismo mogli očekivati. Mnoge su cipele dizajnirane više za način na koji izgledaju nego za osjećaj i možda ćete se iznenaditi kad saznate da bi vaše omiljene cipele zapravo mogle biti uzrok vaših bolova. Naša su stopala temelj tijela, pa im davanje vremena za disanje, slobodno kretanje i artikuliranje na način koji omogućava lukovima, zglobovima i kostima stopala prirodno kretanje može pomoći u poboljšanju usklađenosti tijela. Također će vam uštedjeti tako često pranje čarapa

 1. Joga ima protuupalna ‘svojstva’

Smanjena razina stresa, bolja cirkulacija krvi i kisika te povećanje neurotransmitera “sretnog hormona” pomažu smanjenju upale. Smirujuće prakse Pranayame, kod kojih se povećava duljina izdisaja, također mogu biti način snažnog smanjenja upale.

 1. Joga pomaže osmisliti vaš dan

Svi smo čuli pjesmu To nije ono što radiš, to je način na koji to radiš, i iako je pjesma možda privlačna, dublje značenje vrlo je duboko. Provedi malo vremena ujutro postavljajući namjeru, fokus ili Sankalpu za dan, pomaže nam da se vratimo toj namjeri svaki put kad trebamo donijeti odluku. Postavljanje namjere također nam može pomoći da budemo svjesniji svojih postupaka i danu može dati puno više smisla.

 1. Joga vam pomaže da izrazite zahvalnost

Tradicionalno, jogiji bi izlazili sa suncem i izvodili Surya Namaskar, (Pozdrav suncu) kao način da pozdrave novi dan i odaju počast suncu, davatelju topline, svjetlosti i života.

 1. Joga vas uči da upoznate sebe

Za razliku od grupnih sportskih aktivnosti, joga je vrlo interna i osobna praksa. Iako ste možda vježbali u razredu s puno drugih ljudi, fokus je i dalje na onome što se događa u vama. ‘Pratyahara’ je jedan od Osam udova joge, a odnosi se na okretanje svojih osjetila i svijesti prema unutra kako bi se otkrilo više o vlastitom tijelu i umu osobe. S tim tijelom i ovim umom moramo živjeti cijeli život, pa vrijedi izdvojiti vrijeme da ga upoznate, pa čak i sprijateljiti s njim.

 1. Joga regulira vaš tjelesni sat

Prirodno, ljudi bi izlazili sa suncem i spavali kad bi pao mrak. Međutim, od izuma električne energije i žarulje, mogli smo hakirati noćno vrijeme, što znači da ustajanje kad sunce izlazi ne zvuči uvijek kao najprihvaćeniji način za početak dana. Međutim, vježbajte ustajanje malo ranije i vjerojatno ćete početi primjećivati ​​da vam se tjelesni sat vraća u ravnotežu i poboljšanje sna. [3] Ayurveda – drevna ‘sestrinska znanost’ joge – govori nam da su sati između 22 sata i 2 sata ujutro prirodno vrijeme podmlađivanja tijela, da je najbolji način da dan započnete ustajanje što bliže izlasku sunca, i uputite se van ASAP-a prema prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Sati između 6 i 8 sati ujutro najbolji su za “duhovnu vježbu i vježbanje, poput asane i hodanja”.

 1. Povećajte suosjećanje

Meditacija Metta Bhavane (ljubazne dobrote) namijenjena je povećanju suosjećanja i ljubaznosti prema drugima i nama samima. Ljudi su rođeni da budu suosjećajni i da osjećaju emocije, no suvremeni svijet često ostavlja osjećaj nepovezanosti nego ikad. Sve naše akcije, pa čak i misli utječu na svijet oko nas, a ako je izreka Ljubav čini svijet zaobilaznim istinita, vježbanje osjećaja ljubavi i dobrote prema drugima učinit će više nego što biste mogli očekivati.

 1. Joga vam pomaže da postanete svjesniji tijela

“Slušajte svoje tijelo” nešto je za što ste vjerojatno čuli kako govori većina učitelja joge, ali što to znači? Svaka ‘dobra’ vježba joge potiče osjećaj umjesto prisiljavanja, postupni napredak umjesto trenutnog dobitka i način kretanja koji je koristan umjesto štetan. Studija s odjela za psihologiju na Berkleyju u Kaliforniji pokazala je da vježbači joge imaju više svjesnosti o tijelu, odziv na tjelesne senzacije, pa čak i zadovoljstvo tijelom od onih koji se ne bave jogom.

 1. Joga vam pomaže da prihvatite sve što vam život donese za stol

Joga nas uči da se sve mijenja. I pozitivne, ali i bolne stvari u životu dolaze i odlaze. Znajući to i razumijevajući ovo na dubljoj razini, lakše je prihvatiti i ostati prisutan i pozitivan, također kroz teška vremena.

 1. Joga vam daje prirodan vjetar

Umjesto da gledate film ili stoti put provjerite Facebook, pokušajte vježbati restorativnu jogu. Ova vrsta vježbanja vrlo je moćan način za smirivanje živčanog sustava, poboljšavajući na taj način kvalitetu sna, pomažući probavnom sustavu da preko noći obavlja svoj posao, dajući vam energiju koja vam je potrebna da ustanete rano sljedećeg jutra da pozdravite sunce!

 1. Joga je lekcija koja traje cijeli život

Lijepa stvar joge je ta što se ona može prilagoditi tako da odgovara bilo kome. Bilo da ste beba ili baby-boom, mrzovoljni tinejdžer ili prabaka, možete vježbati jogu. Zadatak je često pronaći vrstu vježbe koja vam odgovara i osluškivati ​​svoje tijelo.

Sve što trebate je nakon svega pročitanog prijaviti se u jednu od grupa Studio One Split. Neka vase putovanje započne 😊

 

Raspored vježbi – Studio One

Facebook stranica Studio One

Instagram – Studio One

 

Joga i zdravlje

Studio One – Split