Joga i zdravlje

Joga i zdravlje Studio One Split

Govoriti danas o zdravlju, dakle na početku 21. stoljeća nemoguće je bez osvrta na  uvjete koji utječu na život u suvremenom društvu. Sve brojnija znanstvena i tehnološka postignuća i sve veći napredak informatizacije, glavna su obilježja vremena u kojem živimo. Posljedice takva trenda razvoja (i pozitivne i negativne), prisutne su u svim područjima ljudske djelatnosti, a odražavaju se na život čovjeka.

U ovom „virtualnom“ svijetu sve se brzo mijenja. Što više, tako brzo da nam je taj „virtualni“ svijet zamijenio realni svijet što se, uz ostalo, reflektira i na redukciju temeljnih biotičkih potreba (nedostatak kretanja) kod mnogih ljudi.

Ljudski organizam je građen za kretanje, a ne za nekretanje.

Nedostatak kretanja dovodi do opadanja tjelesnih sposobnosti. I poremećaja u aktivnosti između organskih sustava, slabljenja imunološkog sustava i smanjenja mentalnih sposobnosti. Teško je očekivati da će znanstvenici pronaći mogućnost da ljudske stanice prilagode novim uvjetima života pa je bolje je da se čovjek „vrati“ svojoj prirodi. Prvo, za normalno funkcioniranje organizma treba, uz ostale biotičke potrebe, osigurati i primjereno kretanje. U današnjem dobu održavanje i postizanje normalnog funkcioniranja organizma može se postići jogom. I to na vrlo učinkovit i postupan način, prilagođavajući se svakom pojedincu. S obzirom na razvoj suvremenog društva i potrebe čovjeka za zdravljem smatra se da će joga postati kultura življenja u novom tisućljeću.

Grane joge

Postoje mnoge grane joge, a svaki pojedinac treba pronaći onu jogu koja mu najviše odgovara. Trenutno hatha yoga (znanost joga položaja) je najpoznatija od svih i najviše se prakticira. Danas se obično, hatha yoga podučava jedino sa stajališta njezina utjecaja na tijelo. Sa ovoga stajališta može biti rečeno da su joga položaji, kao sistem za postizanje dugovječnosti, i dobrog zdravlja, smatrani kao njeni najviši ciljevi (međutim, mnogo više toga je uključeno). Starost i bolesti prvo se nakupljaju u zglobovima i kralješničkim diskovima. Anatomska istraživanja otkrivaju da kralješnički diskovi često pokazuju znakove degeneracije kod ljudi u trećem desetljeću života pa čak i u dvadesetim godinama. Joga položaji opuštaju zglobove; istežu i obnavljaju kralježnicu, održavajući je mladom čak i u visokoj starosti. Poznati su mnogi slučajevi jogija u Indiji i svijetu, koji prakticiraju jogu i imaju više od sto godina, a mogli bi ih zamijeniti sa mladim ljudima od tridesetak godina.

Joga položaji

Joga položaji osiguravaju slobodan protok energije kroz živčani sustav i pomažu u eliminaciji toksina i otrova iz zglobova i ostalih dijelova tijela, gdje se ovi strani elementi nakupljaju, ponekad i zauvijek. Joga položaji vrše povoljan utjecaj na različite žlijezde i unutrašnje organe,  osiguravajući dovoljan priliv krvi u njima te ih stimuliraju. Čak i malo ove prakse može proizvesti zapanjujući utjecaj na opće stanje zdravlja pojedinca. Osim na fizičko tijelo, sa joga položajima pojedinac može unaprijediti svoj pogled na život. Emocionalni život mu može postati bogatiji i harmoničniji. Položaji su definitivno pomoć i u duhovnom napretku.

Stajalište autora

I sa stajališta autora, pomažu pojedincu da razvije vitalnu svjesnost. Hatha yogi (onaj koji prakticira znanost yoge) uči kako uključiti svoje tijelo u fokus svoje svjesnosti i pažnje, da živi u svom tijelu, a ne samo da prebiva u njemu. Povećavajući svoju fizičku svjesnost hatha yogom, možemo osloboditi svoj um od zahtjeva koji nam se često nameću od našeg tijela: slabost, umor, lijenost, sporost, neugoda i bol. Sa vremenom i svojom voljom dovodimo svoje tijelo pod kontrolu.
Damir Božinović

Studio One team