,

Kako meditacija u jogi može pomoći u borbi protiv stresa

Meditacija u jogi

Kako meditacija u jogi može pomoći u borbi protiv stresa

Meditacija u jogi može biti učinkovit način za smanjenje stresa. Kada meditiramo, usredotočujemo se na trenutak sadašnjosti na svoje tijelo i um, što može pomoći u smanjenju briga i strahova vezanih uz prošlost i budućnost.

Brojna istraživanja pokazuju da meditacija može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, te također pomoći u smanjenju tjelesnih simptoma povezanih sa stresom, poput povećane brzine otkucaja srca i visokog krvnog tlaka. Redovita meditacija također može poboljšati kvalitetu sna, smanjiti tjeskobu i poboljšati raspoloženje.

Postoji mnogo različitih tehnika meditacije, a neke su posebno usmjerene na smanjenje stresa. Primjerice, mindfulness meditacija se fokusira na sadašnji trenutak i prihvaćanje trenutne situacije bez prosuđivanja. Također, tehnike disanja, poput pranayama u jogi, mogu pomoći u usporavanju disanja i smanjenju stresa. Ukratko, redovita meditacija može biti korisna u smanjenju stresa i poboljšanju cjelokupnog blagostanja.

Kada prakticirate jogu, možete koristiti različite tehnike meditacije koje vam pomažu da se usredotočite na disanje, misli ili senzacije u tijelu. Ove tehnike pomažu vam da se opustite i smirite um, smanjujući tjeskobu i stres. Uključuju fokusiranje uma na određenu točku, kao što je dah ili mantra, kako bi se osoba usredotočila na trenutak i pustila da ostale misli i brige odu.

Evo nekoliko načina na koje meditacija u jogi može pomoći u borbi protiv stresa:

 1. Smanjuje anksioznost: Meditacija u jogi pomaže smanjiti anksioznost, jer vam omogućava da se usredotočite na trenutak, umjesto da se brinete o prošlosti ili budućnosti.
 2. Poboljšava kvalitetu sna: Praksa meditacije u jogi pomaže smanjiti stres i anksioznost, što može poboljšati kvalitetu vašeg sna. Kada bolje spavate, manje ste podložni stresu i tjeskobi tijekom dana.
 3. Smanjenje razine kortizola: Kortizol je hormon stresa koji se oslobađa kada se osjećamo napeto i anksiozno. Redovita praksa joge meditacije može pomoći smanjiti razinu kortizola u tijelu, što može dovesti do manje stresa i anksioznosti.
 4. Povećava svjesnost: Praksa meditacije u jogi pomaže vam da postanete svjesniji sebe i svojih misli. Kada postanete svjesniji, možete bolje prepoznati svoje reakcije na stres i naučiti kako ih kontrolirati.
 5. Pomaže u smirivanju uma: Kada prakticirate meditaciju u jogi, učite kako se fokusirati na disanje i usmjeravati svoje misli. Ovo vam pomaže da smirite svoj um i smanjite stres i tjeskobu.

Uz pravilnu praksu meditacije u jogi, možete naučiti kako se nositi sa stresom i tjeskobom na zdraviji način. Važno je imati na umu da je meditacija u jogi samo jedan od načina da se smanji stres i da bi se učinkovito borili protiv stresa, potrebno je kombinirati različite tehnike i strategije koje odgovaraju vašim potrebama.

Meditacija za početnike

Meditacija može biti jednostavna praksa koju možete prakticirati bilo gdje i bilo kada, čak i kod kuće ili na poslu. Ovo su neki koraci za meditaciju za početnike:

 1. Pronađite mirno mjesto: Pronađite miran prostor u kojem se možete opustiti. Možda ćete htjeti sjesti na pod ili na stolicu, ili možda ležati ako vam to više odgovara.
 2. Udobno se smjestite: Udobno se smjestite u odabranom položaju. Ako sjedite, postavite ravno leđa i opustite ramena.
 3. Fokusirajte se na disanje: Fokusirajte se na disanje i pokušajte usporiti ritam disanja. Usredotočite se na osjetila disanja, možete primjerice pratiti ulazak i izlazak zraka iz nosa ili usta.
 4. Održavajte pažnju: Budite svjesni svih misli koje prolaze kroz vaš um, ali ih samo opazite i pustite da prođu. Nemojte se prepuštati mislima i ne sudite o njima.
 5. Prakticirajte redovito: Za najbolje rezultate, prakticirajte meditaciju svakodnevno. Ako ste početnik, pokušajte meditirati svakog dana nekoliko minuta i postupno produžujte vrijeme.

Postoje razne vrste meditacije, poput mindfulness meditacije, meditacije s mantrama, vizualizacije i drugih, pa je važno pronaći onu koja vam najbolje odgovara. 

Meditacija u jogi

Meditacija je važan dio joge i jedna od njezinih osam grana, poznata kao Dhyana. Joga meditacija se koristi za povezivanje uma, tijela i duha. Postoje mnoge vrste meditacije u jogi, od kojih su neke:

 1. Pranayama: Tehnika meditacije disanja koja uključuje kontrolu daha.
 2. Mantra meditacija: Ova tehnika uključuje ponavljanje riječi ili fraze, poznate kao mantra, kako bi se postigla fokusiranost i unutarnji mir.
 3. Trataka: Ovo je tehnika meditacije koja se fokusira na fiksiranje pogleda na određeni objekt, poput svijeće ili slike.
 4. Chakra meditacija: Fokusira se na čišćenje i balansiranje energetskih centara, poznatih kao čakre.
 5. Kundalini meditacija: Ova tehnika uključuje kombinaciju meditacije, disanja, plesa i pjevanja kako bi se potaknulo probuđenje kundalini energije, odnosno potencijalne energije koja leži u bazi kralježnice.

Cilj joge meditacije je dostizanje stanja mira i unutarnjeg mira, povećanje svijesti o sebi i okolini te povezivanje s višim svjesnim stanjima. Važno je imati u vidu da joga meditacija nije natjecanje ili trka, već individualni proces. Potrebno je vrijeme i redovna praksa kako bi se postigle koristi koje donosi joga meditacija.

www.studioone.hr

Facebook

Instagram