Prikaz osnovnih asana – yoga položaja

Prikaz osnovnih asana - yoga položaja Studio one Split

Prikaz osnovnih asana – yoga položaja Studio one Split

U zapisima o jogi rečeno je da izvorno postoji 8 400 000 asana. Te asane predstavljaju progresivnu evoluciju od najednostavnijeg oblika života do najkompleksnijeg: potpuno ostvarenog ljudskog bića.

Tijekom eona veliki rishiji i jogiji modificirali su i reducirali broj asana na nekoliko stotina poznatih i danas. Od tih nekoliko stotina detaljno je opisano samo 84 najkorisnijih. Najviši cilj joge je buđenje kundalini shakti, evolucijske energije u čovjeku. Hatha yoga, dakle, ne samo da jača tijelo i poboljšava zdravlje, ona aktivira i budi  više centre odgovorne za evoluciju ljudske svijesti. Prakticiranje asana budi energiju u čovjeku, stimulira energetske centre (chakre) distribuirajući skupljneu energiju kundalini u cijelom tijelu. Oko 35 asana je posebno namjenjeno tom cilju: Bhujangasana za manipura chakru, sarvagasana za vishuddhi, sishasana za sahasraru itd. (izvor: Asana Pranayama Mudra Bandha – Swami Sathyanda).

U ovom prikazu učitelj joge Studija One Damir Božinović prikazuje 42 osnovne ili temeljnje asane po njegovom izboru. Postoji još puno važnih asana koje nisu na donjim slikama, ali sa vremenom ćemo i njih dodati. Fotke su napravljene na Hatha Yoga Teacher Trainingu u Zagrebu 11.06.2017. godine.

Dosta asana imaju različito ime za isti položaj, ili isto ime asane za različite položaje. Ovisno o tradiciji ili školi joge. Oko toga se ne treba zamarati, ali dobro je poznavati koji su to položaji.