,

Različite vrste joge: Kako odabrati onu koja vam najbolje odgovara

Joga

Različite vrste joge: Kako odabrati onu koja vam najbolje odgovara

 

Postoji mnogo različitih vrsta joge, svaka sa svojim jedinstvenim pristupom i naglaskom na različitim aspektima joge.

 Nekoliko najčešćih vrsta joge

 • Hatha joga – ova vrsta joge je fokusirana na fizičku praksu i usredotočena je na izvođenje položaja (asana) sa ciljem razvijanja fleksibilnosti, snage i ravnoteže.
 • Ashtanga joga – ova vrsta joge je intenzivna i dinamična, s naglaskom na sinkronizaciju daha i pokreta kroz specifični niz položaja. Ashtanga joga zahtijeva puno snage i fleksibilnosti.
 • Vinyasa joga – slična Ashtanga jogi, vinyasa joga koristi tok pokreta i daha, ali sa više fleksibilnosti u kreiranju niza položaja. Vinyasa joga je također fokusirana na ravnotežu i fleksibilnost.
 • Iyengar joga – ova vrsta joge je usredotočena na precizno držanje položaja i ravnotežu. Koriste se različita pomagala, poput blokova i remena, kako bi se postiglo pravilno držanje položaja.
 • Bikram joga – također poznata kao “vruća joga”, Bikram joga se izvodi u prostoriji zagrijanoj na visokoj temperaturi kako bi se povećala fleksibilnost i intenzitet prakse. Bikram joga uključuje niz od 26 položaja.
 • Kundalini joga – ova vrsta joge fokusira se na energijsko tijelo i unutarnju svijest. Kundalini joga koristi posebne tehnike disanja, meditaciju, mantru i asane kako bi se probudila kundalini energija.
 • Joga nidra – također poznata kao “yoga sna”, joga nidra je praksa koja se izvodi u ležećem položaju s naglaskom na opuštanju i meditaciji. Cilj je postići duboku opuštenost i obnoviti tijelo i um.

Postoji mnogo drugih vrsta joge, kao što su Anusara joga, Restorativna joga, Yin joga i druge. Važno je pronaći vrstu joge koja odgovara vašim potrebama i ciljevima.

Kako odabrati vrstu joge koja vam najbolje odgovara

Odabir vrste joge koja vam najbolje odgovara ovisi o vašim ciljevima, fizičkom stanju, razini iskustva, preferencijama i životnom stilu.

 Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u odabiru prave vrste joge:

 • Postavite ciljeve: Razmislite o tome što biste htjeli postići praksom joge. Ako tražite fizički izazov, Ashtanga ili Vinyasa joga može biti izbor za vas. Ako želite raditi na ravnoteži, Iyengar joga bi mogla biti odgovarajuća. Ako želite raditi na opuštanju i meditaciji, možda biste htjeli isprobati Joga nidru ili Kundalini jogu.
 • Razmotrite fizičko stanje: Ako imate neku ozljedu ili medicinski problem, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom prije nego što počnete s bilo kojom vrstom joge. Ako ste početnik, možda biste htjeli početi s manje intenzivnom vrstom joge i postupno raditi na jačanju i povećavanju fleksibilnosti.
 • Razina iskustva: Ako ste početnik, možda biste htjeli početi s osnovnim satovima joge ili satovima za početnike. Ako ste iskusniji, možda biste htjeli isprobati napredniju vrstu joge.
 • Preferencije i životni stil: Razmislite o tome koje vrste aktivnosti vam se inače sviđaju i koje vrijeme dana najbolje odgovara vašem rasporedu. Ako preferirate intenzivniji trening, Bikram ili Ashtanga joga može biti dobar izbor. Ako ste zauzeti i imate malo vremena, možda biste htjeli isprobati brže ritmove, poput Vinyasa joge.
 • Istražujte: Isprobajte nekoliko različitih vrsta joge kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara. Mnogi studiji nude besplatne probne sate, pa iskoristite tu priliku da isprobate nekoliko vrsta joge prije nego što se odlučite za jednu.

Na kraju, važno je imati na umu da jogu možete prilagoditi svojim potrebama i ciljevima. Važno je da pronađete vrstu joge koja vam donosi zadovoljstvo i koristi vašem tijelu i umu.

 

Ljetna škola joge u Splitu 2023-intenzivni tečaj

www.studioone.hr