Suptilno tijelo – kundalini joga

Suptilno tijelo - kundalini joga

Kundalini joga

 

Prema sanskrtu, Kundalini je “smotana zmija”, dok su u knjizi “skrivene snage u covjek” riječi kund kao rupa / jama (u koju padaju smeće i smeće) i kundal kao krug (nema početka ni kraja) radi boljeg razumijevanja riječi kundalini. Kundali znači “umotan u spiralu” [1]

Analizirajući mnoštvo različitih izvora i zapisa, najpopularnije je kundalini prikazivati ​​kao zmiju koja spava, sklupčana u lopti u dnu kralježnice. Mnošto objašnjenja je simbolično i ne treba ih doslovno shvatiti. S dubljim razumijevanjem joge ova teorija nam postaje puno razumiljivija.

Kundalini joga je jedna metoda koja je stvorena kako bi pokazala tehnike “kako probuditi “zmiju” koja leži u dnu naše kralježnice”. To je sredstvo za pripremu tijela i psihe da sigurno “aktiviraju energiju”. Moćna je i učinkovita tehnika joge. Kundalini joga temelji se na postupnom oslobađanju blokada iz tijela i uma, postupnim uklanjanjem slojeva ega.

Da bi se na tome radilo, najpopularnije je raditi s čakrama tamo gdje se te blokade najčešće nalaze, ali to nije jedini način.

Guru Dharam Singh Khalsa i Darryl O’keeffe, učenici Yogija Bhajana predlažu još jedan način za odabir vježbi prikladnih za uklanjanje energetskih blokada u tijelu, to je jogijska numerologija. Odabirom ove metode izračunavate 5 važnih brojeva za vas (broj duše, broj karme, broj poklona, ​​broj sudbine i broj putovanja). To su brojevi koji predstavljaju izazove našega života.

Ova metoda temelji se na 10 tijela i jedanaestoj točki – sjedinjenju. To je putovanje naše svijesti – duše s kojom sve započinje.

 1. tijelo duše
 2. negativan um
 3. pozitivan um
 4. Prirodni um
 5. Fizičko tijelo
 6. Arh
 7. Aura
 8. Praničko tijelo
 9. Suptilno tijelo
 10. Zračno tijelo
 11. Ujedinjenje

 

Postoje tisuće kriya ili setova vježbi u kundalini jogi. S druge strane, kostur nastave mora ostati isti bez obzira u kojem dijelu svijeta i s kim ćemo vježbati, oblik mora ostati nepromijenjen: slijed vježbi i vrijeme vježbi. Mnogo joj se pažnje posvećuje, svaki korak je važan i ispunjava određenu funkciju.

Budući da je Kundalini joga vrlo precizna, naziva se tehnologijom i humanologijom.[2]

Sklopovi vježbi isporučuju se nepromijenjeni, kako bi se održao njihov učinak i željeni učinak i sigurnost za vježbača, oni to moraju i ostati.

Negdje sam čuo usporedbu kundalini praksi s telefonskim brojem, ako promijenimo makar i jednu znamenku, nazvat ćemo nekoga sasvim drugog nego što smo željeli, tj. Postići ćemo drugačiji cilj nego što smo željeli.

Praksa Kundalini joge pomaže da se oslobodimo starih obrazaca, oslobodimo prošlih patnji koje nas sprečavaju da budemo ovdje i sada i da postignemo svoj puni potencijal.

Čakre i energetski kanali

 

Čakre su energetski krugovi / vrtlozi. Postoji 7 takvih osnovnih kralješaka, oni su predstavljeni na donjoj slici. Šest ih je tipičnih čakri smještenih duž naše kralježnice, a posljednja Sahasrara logičan je slijed tih čakri, skladište kozmičke energije.

 

Čakre mogu pokazivati ​​blokadu, neravnotežu, mogu se vrtjeti prebrzo, presporo ili ne stalno. Sve to negativno utječe na funkcije tijela ili emocije za koje je odgovorno.

Naš je zadatak na putu da omogućimo slobodan protok energije uravnotežiti čakre. Na čakre utječe naše stanje duha i tijela, oni su dvosmjerni međusobni odnosi. U mnogim materijalima možemo pronaći točne karakteristike čakri od njihovog smještaja, preko značenja, boje, elementa, odgovarajućih dijelova našeg tijela, pa čak i kristala, mirisa, hrane, životinje, zvuka, simbola i još mnogo toga.

Dajući primjer interakcije čakri s našim životom, to bi bilo, na primjer, kada se osjećaj krivnje zatvori druga čakra – svadhisthana, ili kad je svadhisthana čakra neravnoteža, češće se osjećamo krivima. Kad je ova čakra uravnotežena, očituju se pozitivni aspekti našeg života poput kreativnosti, seksualnosti i zadovoljstva. Drugi je primjer kada želučani problemi mogu nastati zbog neravnoteže treće čakre – manipure. Dakle, čakre su još jedan primjer da naše fizičko, duhovno i emocionalno tijelo treba gledati holistički.

Čakre su često prikazane kao cvijet lotosa, jer se u njima presijeca velik broj Nadija, odnosno energetskih kanala. Tri glavna kanala za protok energije, rast kundalini su dva ekstremna: Pingala i Ida, a središnji kanal: sushumna.

Kroz te kanale energija teče iz baze kralježnice kroz uzastopne čakre i kad se cijeli energetski sustav oslobodi blokada, kundalini se može povećati. To je također gore spomenuti proces dekonstrukcije ega.

Citirat ću nekoliko citata Yogija Bhajana, koji je prema ovom autoru kundalini:

 

“Što je kundalini? Energija endokrinog sustava povezuje se s živčanim sustavom kako bi postali osjetljiviji, tako da cijeli mozak prima signale i tumači ih tako da učinak slijeda uzroka postaje vrlo očit za čovjeka. Drugim riječima, osoba postaje potpuno, zdravo svjesna. Zbog toga je nazivamo Joga svijesti. I kao što rijeke završavaju svoj tok u oceanu, tako i sva joga završava podizanjem kundalini u čovjeku. Što je kundalini? Kreativni ljudski potencijal. “

“Temeljna svijest je temeljni samorazvoj, kundalini.”

Yogi Bhajan o Kundalini jogi:

 “Kundalini joga je metoda kako postati ništa, tako da sve može proći kroz vas. To je sve. “

Iz seminarskog rada Beata Đelmić, Kundulini – Studio One School of Yoga

Suptilno tijelo – kundalini joga