Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Kesten je bogat škrobom (oko 44%), polisaharidom visoke kvalitete i dobre asimilacije. Iz tog razloga posjeduje veliki energetski kapacitet.

Također je i dobro probavljiva namirnica, sukladno tome kesten predstavlja dobar izbor za sve one osobe koje paze na dobru liniju i provode dijete za mršavljenje. Isto tako jedino je orašasto voće koje sadrži značajnu količinu vitamina C.  Iako se kesten svrstava u porodicu orašastog voća, za razliku od ovog potonjeg to je namirnica siromašna mastima i primjerice daje više od dvostruko manje kalorija u odnosu na istu količinu oraha (100 grama kestena daje približno 200 kcal, dok ista količina oraha daje oko 500 kcal!). U biti zbog velike količine škroba sastav kestena sličan je sastavu žitarica! Upravo zbog visokog sadržaja ugljikohidrata, proteina, vitamina i minerala, kesten predstavlja veoma vrijednu namirnicu u nutritivnom smislu. Kestenu se pripisuju i brojna ljekovita svojstva: nadoknađuje istrošene energetske zalihe u tijelu, osigurava unos visokovrijednih minerala, daje snagu i potrebnu čvrstoću našim mišićima, jača naš obrambeni sustav i djelotvoran je u borbi protiv anemije.

Zreli i dobro kuhani kesten pravi je melem u liječenju tjelesnih i mentalnih astenija (nemoći i slabosti). Zbog sadržaja željeza djelotvoran je i u dijetoterapiji anemija uzrokovanih manjkom željeza. Dok divlji kesten nije za jelo, ipak posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Literatura: Klausner, A. In a Nutshell…A Handful of Nuts Can Be Good for You. Environmental Nutrition.

 Zašto baš kesten?!


  • Niskomasno orašasto voće

  • Visok udio složenih ugljikohidrata, dobar izvor energije

  • Ne sadrži kolesterol

  • Jedino orašasto voće koje sadrži velik udio vitamina C

  • Nutritivno sličan smeđoj riži, zovu ga još “žitarica koja raste na stablu“

  • Ne sadrži gluten

 


Kesten (pečeni), 10 plodova srednje veličine ili 84 g sadrži:  

Energetska vrijednost: 206 kcal

Bjelančevine: 2.67 g 

Ugljikohidrati: 44.5 g 

Masti: 1.8 g 

Prehrambena vlakna: 4.3 g 

Izvrstan izvor: vitamina B6 (0.41mg) i vitamina C (21.8mg) 

Dobar izvor: kalija (497 mg) i folata (58.8µg)

* Hrana koja je “izvrstan izvor” pojedinog nutrijenta osigurava 20 % ili više preporučene dnevne vrijednosti, a hrana koja je “dobar izvor” pojedinog nutrijenta osigurava između 10 i 20 % preporučene dnevne vrijednosti