Konferencija Joga i Znanost 16.6.2019 u Zagrebu

Prva međunarodna joga konferencija u Hrvatskoj istražit će usku povezanost joge i znanosti.

Suvremeni čovjek svakodnevno je izložen milijunima informacija. U svijetu koji se stalno mijenja, u kojem tehnologija rapidno napreduje, a obaveze se iz dana u dan gomilaju, postalo je gotovo nemoguće zastati na trenutak i pronaći vremena za sebe. Zbog toga su od iznimnog značaja različite holističke metode i tehnike za postizanje tjelesnog, mentalnog i duševnog sklada, a upravo je joga jedna od njih. Joga je danas jedna od najpopularnijih aktivnosti, sa sve većim brojem poklonika. Jedna od tematika koja još nije dovoljno istražena, a iznimno je zanimljiva, povezanost je joge i znanosti.

Upravo zato, Hrvatski savez za jogu u suradnji s Yoga&Science Conference iz New Yorka i uz potporu Indijske Ambasade i Farmacie, 16. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu organizira konferenciju pod nazivom “Joga i znanost”, ususret Međunarodnog dana joge, koji se u cijelom svijetu obilježava prvog dana ljeta, 21. lipnja. Cilj konferencije je predstaviti znanstveno dokazane i potvrđene benefite i mehanizme prakticiranja joge, kao i promoviranje vježbanja i korištenja joge u svakodnevnom životu. Želja organizatora jest otvoriti prostor interakcije između jogija i znanstvenika, liječnika i terapeuta iz raznih područja, kako bi se znanstveno dokazane prednosti joge mogle iskoristiti na najbolji mogući način za dobrobit javnog zdravlja.

„Joga i znanost” je naslovna tema konferencije, a predavači će podijeliti svoja znanja o jogi i znanosti tako što će definirati njihovu korelaciju i dobrobiti spajanja. Konferencija će obraditi 4 različite teme sa stajališta iskusnih predavača: Joga i znanost danas (Dr.Marshall Hagins, Ph.D, Eddie Stern i Jadranko Miklec), Povezanost gena i joge (Ivana Burić, Ph.D), Upravljanje mehanizmom boli (Dr. Marshall Hagins, Ph.D i Eddie Stern) te Podrijetlo joge sa znanstvene perspektive (akademik Mislav Ježić). Govoriti će se i o izazovima takvog spoja i kako se oni mogu prevladati korištenjem različitih metoda percepcije stvarnosti. Naposljetku, sudionici konferencije imat će priliku sudjelovati u moderiranom panelu i diskusiji o integraciji joge u društvene strukture.

U Hrvatsku dolazi omiljeni joga učitelj svjetskih celebrityja – Eddie Stern

Jedan od poznatijih predavača na konferenciji nesumnjivo je Eddie Stern – učitelj joge, autor i predavač iz New Yorka. Jedan je od najuglednijih i najtraženijih učitelja joge na svijetu danas, specijaliziran za Ashtanga i terapijsku jogu. Poznat je po svom multidisciplinarnom pristupu unapređivanju obrazovanja i pristupa jogi, a nedavno je osmislio aplikaciju za disanje, koja uravnotežuje živčani sustav, pomaže u poboljšanju sna te smanjuje stres i tjeskobu. Aplikaciju je osmislio u suradnji s glazbenikom Mobyjem i jednim od najprodavanijih pisaca našega vremena Deepak Choprom. U svijetu joge, Eddie Stern svojevrsni je celebrity, s impresivnim popisom slavnih klijenata, od glumice Gwyneth Paltrow, pjevačice Madonne i pjevača Chris Martina (grupa Coldplay) do komičara Russella Branda. Na konferenciji će biti predstavljena i njegova najnovija knjiga: ‘One Simple Thing: A New Look at the Science of Yoga and How It Can Transform Your Life’, koja govori o povezanosti joge i znanosti, navodeći pozitivne načine na koje joga dokazano djeluje na ljudski organizam.

Osim Eddie Sterna, jedna od predavačica bit će i mlada znanstvenica Ivana Burić, koja trenutno u suradnji s Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboud University u Nizozemskoj, proučava utjecaj meditacije na gene. Ivana je svojim istraživanjima znatno pridonijela povezivanju znanosti i joge. Dr. Marshall Hagins i Eddie Stern govoriti će o mehanizmima boli iz perspektive zapadne znanosti i joge. Bol kao percepcija stvorena od strane mozga kao alarmni sustav za potencijalnu opasnost, a ne kao pokazatelj oštećenja tkiva. Opisat će se neurološki i fiziološki mehanizmi koji održavaju bol. Dr. Hagins, profesor biomehanike i ergonomije na Long Island University, NYC proučavao je  učinke joge na hipertenziju i objavio više od 40 znanstvenih radova  iz područja plesne medicine, sportskih ozljeda, ergonomije i alternativne medicine (yoga). Naš proslavljeni akademik Mislav Ježić  redoviti je profesor na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a govorit će o podrijetlu joge iz znanstvene perspektive. Jadranko Miklec, podpredsjednik Europske joga federacije, autor raznih knjiga o jogi i jedan od najpoznatijih i najiskusnijih učitelja joge u Europi, provest će posjetitelje kroz kratko iskustvo joge i sudjelovati u glavnoj raspravi o Jogi i Znanosti.

Pored Farmacijinog Sportskog savjetovališta i Indijske ambasade, konferenciju će podržati još i Garden-trgovina organske hrane, Plasma Saal klinika-kvantna i frekvencijska dijagnostika i Radiona Kreativno-lasersko graviranje i pečatarstvo. Farmacia kroz svoje Sportsko savjetovalište već 7 godina prati i educira rekreativne vježbače, a povodom ‘Yoga and science’ konferencije je odabrala ključne proizvode za održavanje i poboljšavanje well being performansi. U okviru expo dijela konferencije i Sportskog savjetovališta moći ćete  izmjeriti i analizirati svoju tjelesnu masu te ključne parametre sastava tjelesne mase, kao i dobiti odgovarajuće savjete oko važnosti prehrane i pratećih dodataka ovisno o vašem stilu života.

Osigurajte svoje mjesto na vrijeme i budite dijelom ovog jedinstvenog događaja. Više informacija na:

S ostalih portala u Hrvatskoj:

https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/u-hrvatsku-dolazi-omiljeni-joga-ucitelj-svjetskih-celebrity-ja-eddie-stern-20190531

https://zivotistil.rtl.hr/zdravlje/3499033/u-hrvatsku-dolazi-omiljeni-joga-ucitelj-eddie-stern/

https://zena.rtl.hr/clanak/vjezbanje/u_hrvatsku_dolazi_omiljeni_joga_ucitelj_svjetskih_celebrityja_-_eddie_stern/28133

http://extravagant.com.hr/article/124/prva-medunarodna-joga-konferencija-u-hrvatskoj-istrazit-ce-usku-povezanost-joge-i-znanosti

https://www.party.hr/scena/u-hrvatsku-dolazi-omiljeni-joga-ucitelj-svjetskih-celebrity-ja-eddie-stern.html

http://www.zivi.me/rusenje-tabua-sto-znanost-kaze-o-jogi/http://www.zivi.me/rusenje-tabua-sto-znanost-kaze-o-jogi/

Konferencija Joga i Znanost 16.6.2019 u Zagrebu