,

Anatomija kroz kinestetiku – 13.01.2018.

Anatomija kroz kinestetiku – Studio One

MJESTO ODRŽAVANJA: Studio One SPLIT, adresa: Gradišćanskih Hrvata 16

DATUM: 13.01.2018

VRIJEME TRAJANJA RADIONICE: 09.30h-14.45h

OPIS RADIONICE:

Anatomija ljudskog tijela je medicinska znanost stara oko 2300 godina. Fokus je na vrlo detaljnoj organizaciji i objašnjenju struktura koje su vidljive ljudskom oku ili u modernije doba pod mikroskopom, Ct-om, ultrazvukom, magnetskom rezonancom.

Anatomija koristi isključivo znanstvene termine i latinski jezik. Zbog toga ju je teže usvajati i zadržavati u memoriji ako nismo liječničke struke koja svakodnevno koristi i ponavlja latinske termine. Kako bi latinska poslovica rekla – “Repetitio est mater studiorum” – “Ponavljanje je majka znanja” .

Sredinom prethodnog i početkom 21.-og stoljeća intelektualni medicinski pristup anatomije je obogaćen novim saznanjima i kreativnim iskustvima stručnjaka. Posebno iz svijeta joge, plesa, tjelesno orijentirane psihoterapije i borilačkih vještina.  Također i kinesteticima poput Leslia Kaminoffa, Moche Feldenkreisa, Aleksandra Lowena, Bonnie Bainbridge Cohen, Blandine Calais Germain i drugih koji su direktno ili indirektno svojim radom stvorili novi termin- ISKUSTVENA ANATOMIJA.

Spomenuti pioniri postavili su anatomiju u kontekst pokreta i osobnog iskustva. Na taj način stvarajući poveznicu sa emocijama i svjesnošću, što anatomiju odjednom čini zabavnijom temom koja izlazi iz zatvorenog medicinskog kruga i postaje pristupačna. Pristupačna do te mjere koja je neophodna svakom terapeutu, plesaču, body-workeru koji želi produbiti svoje znanje o čovjeku u cjelosti.

Kinestetika dolazi od grčke riječi kinesis što znači pokret te se bavi upravo proučavanjem gibanja tijela i percepcije (svjesne i nesvjesne) vlastitih pokreta tijela. Kinestetika uključuje podučavanje i osobni razvoj takve svijesti.

Na ovoj radionici ćemo koristiti pokret za osvještavanje anatomskih struktura te ćemo ih kroz fiziologiju povezivati u logičku cjelinu.

ZA KOGA JE RADIONICA NAMJENJENA:

Radionica je otvorena za sve ljubitelje yoge, kako početnike tako i iskusnije praktikante i učitelje yoge. Radionica se održava se u sklopu obuke za joga učitelje “Hatha Yoga Teacher

Training Course” i tečaja “LIFE YOGA SKILL“. Par mjesta bit će otvoreno za sve druge zainteresirane koji nisu u dva gore navedena programa, a zanima ih sadržaj radionice.

Radionica će se sastojati od dva dijela:

1. Dio – Uvod u anatomiju i upoznavanje sa osnovnim kostima ljudskog tijela, njihovim funkcionalnim odnosima te kako se kroz vezivno tkivo povezuju u zglobove (kroz zvuk, palpaciju-dodir i pokret)

2. Dio – Osnovni skeletni mišići, topografija (smještaj i oblik) organa i njihove osnovne funkcije sa stajališta alternativne i moderne medicine (kroz anatomske opise, pokret, palpaciju-dodir)

Praktični dio bit će zastupljen jednako koliko i teorijski.

CIJENA: 200,00 kuna

Prijave na: info@studioone.hr i 098 771 026

VODITELJICA:

Radionicu vodi Lada Perišić, viša stručna fizioterapeutkinja, maserka i učiteljica Tajlandske masaže, Refleksoterapije.

Vodi Bodylanguage – Holističku fizioterapiju i Školu Tajlandske masaže Bodylanguage u Zagrebu i Splitu, te je predavačica Anatomije na Poligonu za učenje joge YogaPRO u Studiju OM joge u Zagrebu. U svojem radu spaja znanja iz konvencionalne fizikalne rehabilitacije te istočnjačkih tehnika i cilj joj je integracija najboljega iz obje sfere.

Lada je završila i dodatne edukacije iz Bobath koncepta (neurološke fizikalne rehabilitacija), refleksoterapije te za ayurvedsku tehničarku. Radila je u hrvatskim rehabilitacijskim centrima – Bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, Udruzi Anđeli iz Splita, Kalosu – specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju na Korčuli te Krilima – Udruzi za terapijsko jahanje u Zagrebu.

Ples pet ritmova smatra neizostavnim dijelom svoje kinestetičke iskustvene edukacije i naobrazbe odnosa tijela-duše.

Strastveni i zadovoljni je polaznik druge godine edukacije na CIR-u (Centru za integrativni razvoj u Zagrebu).

“Trenutno mi je u terapijskom radu i podučavanju fokus na prisutnosti sa vlastitim dahom, tijelom i namjerom, kako kroz taj preduvjet ostvarujem kontakt sa klijentom/grupom i što se dešava kada fokus usmjerimo svjesno, i zajedno prema oslobađanju energije ili učenju.”

 

Studio One team