,

Joga za početnike

Ana Power yoga

JOGA ZA POČETNIKE

 

 

Joga je jednostavna za početnike svih dobi, oblika i veličina, a nudi beskrajne dobrobiti uključujući bolje držanje i mentalni fokus, kao i poboljšanje snage, ravnoteže i fleksibilnosti. Iako se ljudi bave jogom tisućama godina, ne morate učiti komplicirane položaje – ili drevne nazive na sanskrtu za njih – da biste dobili čimbenik dobrog osjećaja, što jogu čini nevjerojatno pristupačnim oblikom vježbe.

Joga u svojoj suštini ima i meditacijsku komponentu jer kontrolirano disanje u kombinaciji s vježbama istezanja potiče introspektivne elemente i podizanje svijesti iznad uobičajene svakodnevne razine. Upravo zato, joga se danas preporučuje ljudima koji pate od različitih tegoba modernog doba – stresa, depresije i anksioznosti.

Ako želite u potpunosti iskoristiti dobrobiti joge, važno je pronaći način da ona postane redoviti dio vaše svakodnevnice.

 

Kako da počnem?

Kada počinjete, najbolje je započeti s jednostavnijim položajima koji čine temelj naprednije joge – a možda ćete čak prepoznati neke od njih, poput ‘daske’ ili ‘mosta’, budući da se svi satovi vježbanja često oslanjaju na jogu kao osnovu za svoje vježbe. Tipično je da su nazivi joga poza opisni, poput ‘pas okrenut prema dolje’, ‘trokut’ ili ‘stablo’, što vam pomaže da vizualizirate oblik vašeg tijela.

 

Zašto je joga tako korisna?

Jedna od najboljih stvari kod joge je ta što djeluje na zdravlje cijelog tijela, uključujući jačanje, zatezanje i istezanje dubokih i često malo korištenih mišića. Ako se bavite drugim sportovima, to također može povećati vaš užitak i sposobnost u njima, održavajući bicikliste i trkače fleksibilnima, na primjer, ili pomažući u ravnoteži i sigurnim promjenama smjera za tenis, košarku i skijanje.

 

Je li vježbanje joge dobro za vaš um?

Ako se borite s koncentracijom, spavanjem ili ustajanjem ujutro, joga također može pomoći. Uključuje tehnike disanja i meditaciju kako bi se stvorio sklad između uma i tijela – iako ne morate biti duhovni da biste uživali i imali koristi od fokusa potrebnog za postizanje poze ili vremena opuštanja koje je dio svake sesije. Dokazano je da bavljenje jogom poboljšava opuštanje i ublažava napetost, dok poboljšava vaš osjećaj dobrobiti.

 

Koje su prednosti satova joge pod vodstvom učitelja?

Odlazak na sat joge znači da učitelj može dati individualnu povratnu informaciju dok se vi uhvatite u koštac s pozama. Satovi joge pod vodstvom učitelja obično traju sat vremena i uključuju nekoliko nizova poza, s vremenom opuštanja na kraju. Dodatni bonus su prostirke za jogu, a učitelj vam može ponuditi pomoć u određenom položaju. Prirodno je osjećati se samosvjesno kada prvi put probate jogu s drugima, ali iako su oni možda iskusniji, sjetite se da je svatko jednom bio početnik! Odvojite vrijeme i gledajte učitelja kako demonstrira, osobito ako niste sigurni oko upute.

 

 

I zapamtite, svačija su putovanja individualna!

Možete vidjeti ljude koji koriste rekvizite kao što su blokovi, jastučići i trake u određenim položajima. Neki od nas mogu lako dotaknuti nožne prste, neki ne mogu – isto vrijedi i za poze u jogi. To je radost joge. Može funkcionirati za sve nas jer prepoznaje da je svatko drugačiji i pozdravlja svakoga.

 

 

Pronađite grupu za vježbanje u StudioOne

ili nas kontaktirajte ako trebate pomoć pri odabiru.

 

 

Bit ćete na dobrom putu do smirenijeg, savitljivijeg i samouvjerenijeg SEBE!

www.studioone.hr

Facebook stranica

Instagram

 

JOGA ZA POČETNIKE