Pilates oblikuje tijelo i poboljšava zdravlje

Pilates oblikuje tijelo i poboljšava zdravlje

Mlohavi mišići, loše držanje i neprivlačna figura muče svaku treću osobu stariju od 30 godina. 

 Glavni uzrok tih vidljivih tjelesnih nedostataka je sjedilački način života. U kojem su promjena programa na televizoru i subotnji odlazak u kupovinu glavna fizička aktivnost. Nije tajna da se treba pokrenuti, usvojiti pravilno držanje, osnažiti mišiće i oblikovati tijelo. N

o manje je poznato da nije dovoljno “samo” vježbati, odnosno mehanički izvoditi planirane pokrete. 

Prema istraživanju objavljenom u Medicine and Science in Sports and Exercise, dobar učinak vježbanja postiže se kada “mozak tijekom vježbe ne luta”, nego vježbač misli o pokretu koji izvodi. U tome se i krije tajna pilatesa, posebnog načina vježbanja, u kojem vježbač svjesno djeluje na svaki pokret mišića.

lako je pilates postao planetarno poznat kad su njime Julia Roberts, Sharon Stone i Madonna, odlučile popraviti figuru, taj oblik vježbanja nije holIywoodska izmišljotina. Osmislio ga je prije više od 90 godina Joseph Hubertus Pilates, koji je godinama proučavao vezu između fizičke aktivnosti i zdravlja organizma. Ustanovio je da primjerena tjelesna aktivnost snaži obrambene snage organizma čime sprečava pojavu bolesti, ali može pomoći i u terapiji niza bolesti živčanog, koščanog i mišićnog sustava. Stoga je razvio poseban sistem vježbi koje se temelje na potpunoj koordinaciji tijela, misli i duha. 

Klasične pilates vježbe svakim pokretom aktiviraju mišiće donjeg trbuha i zdjelice, neobično važne za pravilno držanje tijela te dobar kapacitet pluća i cirkulaciju krvi. Te vježbe istovremeno istežu i snaže sve mišiće, pri čemu tijelo vježbača koriste kao uteg. One omogućavaju da se mišić tijekom vježbe maksimalno stegne i ispruži. Zbog toga mišići postaju snažni, elastični i izdržljivi, dobro učvršćuju i stabiliziraju tijelo i omogućuju pravilnu koordinaciju pokreta.

Studio One team