,

Pilates

 

 

Pilates je izvorno razvio Joseph Pilates, koji je cijeli svoj život posvetio poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja tijekom ranog 20. stoljeća. On je svoj rad temeljio na tri principa: dah, zdravlje cijelog tijela i predanost cijelom tijelu.

Popularnost Pilates metode neprestano se širila od dana kada je Joseph Pilates prvi put otvorio svoj studio. Sada je postao svjetski fenomen s više od 12 milijuna ljudi koji vježbaju, a brojke nastavljaju rasti zahvaljujući njegovoj učinkovitosti i prilagodljivosti.

Brojne su prednosti pilatesa koje mogu poboljšati vaš svakodnevni život.

 

 

Snažna leđa i pravilno držanje

 

Jačanje posturalnih mišića ključna je komponenta u vježbama pilatesa. Većina nas prepozna dobro držanje i nadahnuti smo time koliko osoba izgleda slobodno i snažno, ali postoji toliko mnogo razloga da poradite na svom držanju koji nadilaze izgled. 

Evo samo nekoliko prednosti dobrog držanja; ublažavanje boli u cijelom tijelu, uključujući bol u leđima i vratu, bol u kuku, bol u nogama i stopalima; učinkovitije kretanje poboljšanom funkcijom mišića i opsegom pokreta; manji stres na zglobove, tetive i vezivno tkivo; te poboljšana cirkulacija i disanje.

Iako je glavni fokus na razvoju vaše temeljne snage, on također igra ulogu u razvoju vježbanja cijelog tijela. To osigurava da nijedan određeni mišić nije prerazvijen ili nerazvijen, što vam daje savršeno tijelo kakvo tražite.

 

 

Pilates protiv učinaka starenja

 

Pilates je program vježbanja koji gradi snažno, fleksibilno i fit tijelo koje će vas podržati do starosti. Mnoge se vježbe izvode u ležećim ili sjedećim položajima, ali nose težinu kako bi se smanjio rizik od razvoja osteoporoze. Toliko je siguran da se koristi u ustanovama za fizikalnu terapiju za rehabilitaciju ozljeda.

Također je izuzetno fleksibilan sustav vježbanja, s obzirom da se uvijek može prilagoditi potrebama pojedinca, a intenzitet se povećava kako se povećava tjelesna kondicija. Da ponovimo gore navedeno, bit pilatesa ostaje ista, ali ga uvijek treba prilagoditi prema specifičnim potrebama pojedinca.

 

 

Pilates i muškarci?

 

Iako su muškarci oduvijek bili dio pilates scene, val popularnosti koju je pilates uživao posljednjih godina u velikoj je mjeri potaknut valom žena sudionica i instruktorica, ostavljajući neke s dojmom da je pilates metoda više za žene. Srećom, ova ideja se brzo raspada.

 Pilates je jedan od najbrže rastućih fitness trendova u svijetu, a muškarci definitivno iskorištavaju brojne prednosti pilatesa.

Ne postoji ništa posebno drugačije kod pilates treninga za muškarce, pogotovo na samom početku. Metoda je ista za sve. Temelji se na načelima zdravog kretanja za ljudsko tijelo općenito. Modifikacija vježbi uobičajena je, što mu omogućuje da zadovolji različite potrebe onih koji prakticiraju pilates.

 

 

Pilates za sportaše

 

Sportska izvedba uvelike je poboljšana jer se vježbanjem gradi uravnotežen razvoj mišića, snaga jezgre i fleksibilnost kroz učinkovito i svrhovito kretanje. 

Mnogi konvencionalni treninzi koje prakticiraju sportaši grade snagu i masu u određenim mišićnim skupinama, ali zanemaruju druge. To dovodi do toga da slabi mišići postaju sve slabiji, a jaki mišići sve jači, ali preopterećeni. Rezultat je mišićna neravnoteža – primarni uzrok ozljeda i pogoršanja sportske izvedbe. U pilatesu niti jedna mišićna skupina nije pretjerano trenirana.

Naučit ćete kako se učinkovito kretati – vježbe  treniraju nekoliko mišićnih skupina odjednom glatkim, kontinuiranim pokretima. Razvijanjem pravilne tehnike, zapravo možete ponovno uvježbati svoje tijelo da se kreće sigurnijim, učinkovitijim obrascima kretanja – neprocjenjivo za oporavak od ozljede, sportske performanse, dobro držanje i optimalno zdravlje.

 

 

“A man is as young as his spinal column.” Joseph Pilates 

 

 

www.studioone.hr

Facebook stranica

Instagram