Premijer u Indiji imenovao ministra joge, ajurvede i naturopatije

Ministar joge Indija

Ministar joge Indija

VELIKA REFORMA INDIJSKE VLADE

Premijer imenovao ministra joge, ajurvede i naturopatije.

Jedna od najugodnijih političkih pozicija upravo je otvorena u Indiji, gdje je desničarski premijer Narendra Modi iz hinduske nacionalističke stranke BJP u sklopu velike reforme vlade imenovao ministra joge, ajurvede i naturopatije.

Indija je i dosad imala instituciju za zaštitu i promoviranje tradicionalne indijske medicine i filozofije, koja je radila su klopu ministarstva turizma. Indijce zato nije iznenadilo što je novi ministar joge i ajurvede postao Shripad Yasso Naik, dosadašnji ministar turizma i kulture i Modijev savjetnik.

Privilegiranu poziciju

novi će ministar po svoj prilici zadržati, jer je premijer Narendra Modi cjeloživotni poklonik joge. Shirpad Yasso Naik neće moći određivati kako će Indijci izvoditi “shavasanu” ili “ratnika I”, ali novi portfelj obuhvaća vrlo široko područje, od organizacije prakse joge u školama i ostalim državnim institucijama do promoviranja i korištenja ajurvedske filozofije i medicine, tradicionalne medicine unani i najšireg pojma siddhe, puta razvoja do prosvjetljenja koji se pod istim nazivom javlja i kao oblik tradicionalne medicine na jugu Indije.

Premijer Modi

o jogi je razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom na državnoj večeri u Bijeloj kući, a u govoru na nedavnoj Klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda pozvao je na proglašenje međunarodnog dana joge jer “sjedinjavanje uma i tijela” kroz tu tisućljetnu praksu smatra odgovorom na većinu današnjih problema pa tako i klimatskih.

“Joga je neprocjenjiv dar naše stare tradicije. Ona utjelovljuje jedinstvo uma i tijela, misli i akcije, odricanja i ispunjenja, sklada čovjeka i prirode; holistički pristup zdravlju i dobrom životu. Joga nije obično vježbanje već proces otkrivanja sjedinjenosti sa sobom, svijetom i prirodom. Promjena načina života i razvoj svijesti mogu nam pomoći da se bolje nosimo s klimatskim promjenama. Molim Vas da razmotrite uvođenje Međunarodnog dana joge”, rekao je Modi.

Imenovanje ministra za jogu u Indiji na društvenim je mrežama izazvalo opće oduševljenje zapadnih poklonika joge koji svjedoče da Modi govori pravu istinu o jogi i traže da osim obaveznog Svjetskog dana joge i njihove vlade za promjenu, uz promociju gospodarskog rasta i štednje, razmisle i o promoviranju sklada i duhovnosti.

Izvor: Članak u Jutarnjem listu 12.11.2014.