Yoga nidra – jogijski san

Yoga nidra – jogijski san

Yoga nidra je jedna od najmoćnijih tehnika kojom postižemo potpuno, duboko i iscjeljujuće opuštanje koje uključuje fizičko, emocionalno i mentalno opuštanje kako bi sa druge strane probudili uspavane centre mozga i uma.

Ona je predivan instrument:

  • za postizanje mira
  • povlačenja od osjetila i uma,
  • te potpunu regeneraciju svih naših sustava.

Yoga nidra donosi potpuno opuštanje od svih napetosti, oslobađa skrivene potencijale i kreativnost, a naše biće dovodimo u potpunu harmoniju i
povezujemo se sa svojom pravom prirodom.

Yoga nidra je svjesni san

Yoga nidra je svjesni san koji je granično stanje između sna i budnosti. Ta unutarnja svjesnost povezuje nas sa podsvjesnim umom u kome su skriveni mnogi obrasci ponašanja i impresije. Po njima krojimo svoj život, te svjesnim umom i višom svjesnošću.

Duboko osvješćivanje raznih slojeva uma, nagomilanih skladišta impresija i uzročno-posljedičnih akcija (karmi) pomaže nam osloboditi ih i transformirati. Oslobađamo se od starih navika, obrazaca ponašanja i tokova misli koji nam više ne služe.

Kroz yoga nidru čovjek dolazi do dubokih intuitivnih odgovora na mnoga životna pitanja. Oslobađanje od napetosti tijela, uma (misli, emocija i želja) i intelekta donosi  pročišćenje i mir koji bude intuiciju te izoštravaju inteligenciju i jasnoću uma.

U yoga nidri um je prijemčljiviji i otvoreniji što nam omogućuje bolje korištenje potencijala i ostvarenje uspjeha na bilo kojem području života.

Yoga nidra - jogijski san Studio One Split

Važnu ulogu u joga nidri ima sankalpa ili odluka.

Sankalpa je kratki mentalni stav, riječ, kratka sugestija ili autosugestija koju svatko sebi sam određuje.

Sankalpom se postiže željena promjena i preoblikovanje osobnosti, a može se odnositi na bilo koje područje života (materijalno, mentalno, emocionalno, duhovno). pomaže pri otklanjanju negativnih smetnji i mentalnih sukoba.

Sankalpa/odluka je snažna tehnika koja nas mijenja, a njena snaga je u tome što se donosi u stanju dubokog odmora i mira kada smo oslobođeni intelektualne aktivnosti. Ona je poput sjemena koja se postavlja duboko u podsvjesnu razinu uma i tu skuplja svoje snage za manifestaciju i ostvarenje. Nove auto-sugestivne impresije duboko se utisnu u podsvjest u slučaju da se želi osloboditi od neke loše navike.

Yoga nidra može se raditi samostalno ili vođena u grupi.

Trebala bi se raditi svaki dan i najbolje u isto vrijeme.  Vrijeme yoga nidre može biti od 20 do 40 minuta. Ako niste u stanju toliko mirovati, onda se barem svaki dan relaksirajte desetak minuta kako bi otpustili razne kočnice i osvježili se. To je neizmjerno važno kako bi uspostavili ravnotežu u živčanom sustavu.
Prije yoga nidre razmislite o odluci koju želite.
Svakako povremeno otiđite na grupno vođenu yoga nidru gdje vas učitelj postepeno i pažljivo vodi kroz tehniku.

Biti ustrajan

Yoga nidra je potpuno nenaporna tehnika, osim ako vam je um jako uznemiren i niste se u stanju opustiti.  U tom slučaju dobro je opustiti se prvo laganim razgibavanjem, asanama ili pranayamom (tehnikama disanja).

Nemir može biti znak da ste poprilično zaokupljeni vanjskim svijetom, da ste u stanju visoke mentalne ili emocionalne napetosti, da je um nemiran, uznemiren, u stresu i teško se koncentrira, da na površinu izlaze duboko spremljene impresije i sl.

No, nemojte odustati, s redovnom praksom vidjet ćete kako se ta stanja mijenjaju i odražavaju u vašem svakodnevnom životu.

Naučite se opustiti!

Studio One team

Facebook stranica Studio One

Yoga nidra – jogijski san