Zašto vježbati jogu?

Zašto vježbati jogu?

Yoga vježbama tijelu ćete vratiti energiju te potaknuti čišćenje od toksina i nagomilanog stresa. Također, yoga povećava opću snagu, gipkost i pokretljivost cijelog tijela. Osim toga može ublažiti određene tegobe kao što su depresija, glavobolja, PMS, problemi s kralježnicom i probavom te pripomoći u mnogim slučajim od kojih su najznačajniji sljedeći:

1.OSLOBAĐANJE STRESA

 Joga smanjuje negativne utjecaje stresa na tijelo, pospješuje relaksaciju i smanjuje lučenje hormona stresa – kortizola. Snižava krvni pritisak, poboljšava probavu i jača imunitet. Također, pomaže ublažavanje simptome depresije, astme, nesanice, umora i anksioznosti.

2.SMANJUJE BOL

Joga može ublažiti bolove – studije su pokazale da se izvođenjem asana, meditacijom ili kombinacijom tih vještina smanjuje bol.

3. POBOLJŠAVA DISANJE

Joga nas uči kako da bolje, dublje, sporije i potpunije dišemo. To poboljšava funkciju pluća i omogućuje opuštanje čitavog tijela.

4. FLEKSIBILNOST

Joga poboljšava elastičnost, povećava pokretljivost i smanjuje ukočenost i bolove.

5. JAČA SNAGU

Joga asane koriste svaki mišić u tijelu, omogućavajući istezanje “od glave do pete”. Isto tako, pomaže otklanjanje napetosti i bolova u mišićima poslije sportskih ili drugih aktivnosti.

6. URAVNOTEŽAVA TJELESNU TEŽINU

Čak i lagani stilovi joge pomažu kontrolu tjelesne težine – joga smanjuje lučenje kortizola, ubrzava sagorijevanje kalorija … Donosi osjećaj dobrobiti i zadovoljstva.

7. POBOLJŠAVA CIRKULACIJU

Joga poboljšava cirkulaciju i pospješuje protok krvi obogaćene kisikom u sve ćelije tijela.

8. JAČA KRVOTOK

Samo nekoliko satova joge nedjeljno poboljšava krvotok, smanjuje broj otkucaja srca i povećava izdržljivost.

9. DRŽANJE TIJELA

Joga poboljšava držanje cijelog tijela, dovodi kičmu u pravilan položaj, pa se smanjuju bolovi u vratu, leđima i zglobovima.

10. FOKUS NA SADAŠNJOST

Joga nam pomaže da se fokusiramo na sadašnjost i postanemo svjesniji našeg tijela i njegovih potreba. To doprinosi boljoj koordinaciji pokreta, bržu reakciju i poboljšanje pamćenja.

Studio One team