Damir Božinović

Damir Božinović

Damir Božinović je rođen u Splitu 1977. godine. Dugogodišnji učitelj i praktikant joge (RYT-500). Voditelj Studija One. Završio je Kineziološki fakultet u Splitu, magistrirao na poslijediplomskom studiju na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i stekao akademski stupanj magistra znanosti. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova.

Godinama je bio predavač i vanjski suradnik na raznim Visokim učilištima i Kineziološkom fakultetu. Bio je vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu u Splitu na kolegiju “Kineziološka aktivnost, fitness i zdravlje”. Pet godina je bio predavač na Visokoj školi za sportski menadžment „Aspira“ u Splitu te nositelj kolegija „Teorija sportskog treninga“.

U godinama svoga rada na Aspiri predaje mnogim poznatim hrvatskim sportašima među kojima su svjetski poznati sportaši, osvajači brojnih svjetskih, europskih i olimpijskih odličja: Blanka Vlašić, Ana i Lucija Zaninović, Igor Štimac, Tina Mihelić, Ivana Brkljačić, Mario Možnik, Martin Sinković, Pavo Marković i mnogi drugi.

Damir se cijeli život bavio sportom. Okušao se u većini sportova. Najznačajniji je bio nogomet. Trenirao je nogomet do svoje 21 godine (7 godina u mlađim uzrastima u NK Hajduku). Tri godine igrao za reprezentaciju Hrvatske u mlađim uzrastima.

Od srednje škole počeo se interesirati za jogu. Najviše ga je oduševila jednostavnost i dubina pristupa čovjeku kao svestranog bića. Također, svidio mu se pristup zdravlju i pogledu kako očuvati zdravlje kroz prirodan način življenja. Konačno zaljubljivanje u jogu je nastalo 1998. godine čitanjem knjige “Autobiografija jednog jogija” od Paramhansa Yoganande i putem sustava “Kriya yoge” Paramhansa Yoganande Damir ulazi i upoznaje se sa svijetom joge.

Završene četiri škole joge:

Od 2002. godine redovito godinama putuje u joga centre širom Europe i uči jogu od poznatih joga učitelja među kojima su: Swami Kriyananda – direktni učenik Paramhansa Yoganade. Damir je od Swamija naučio osnovna načela hatha joge i meditacije. Redovito je godinama odlazio u Ananda joga centar u Italiji u kojem je boravio i po nekoliko mjeseci. Damir uči jogu i od Nayaswamija Gyandev McCord-a, direktora Ananda joge i jednog od osnivača Yoga Alliance te dugogodišnjeg člana komisije (Board of directors) Yoga Alliance. Damir je danas registriran učitelj Yoga Alliance (E-RYT500).

Godinama svakodnevno prakticira različite jogijske tehnike i tehnike meditacije (kriya yoga, kobrin dah itd).

Također temelje autentične hatha joge uči od Mark Whitwell-a dugogodišnjeg učenika T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Svoja znanja kontinuirano dopunjava vježbanjem s Domagojem Orlićem, učiteljem joge iz Zagreba, učenikom Marka Whitwella.

Damir upoznaje 2005. godine Swamija Vishwanandu, osnivača Bhakti Marga centra u Njemačkoj, čija je poruka univerzalna ljubav. Damir od Swamija dobiva certifikat Atma kriya yoga sustava 2008 godine.

Damir Božinović Asana

Također uči i hatha/terapeutsku jogu od Sri Rajeshjija – učitelja terapeutske yoge iz Indije koji ima titulu magistra jogijske znanosti koju je stekao u poznatoj Bihar Yoga Bharati školi u Indiji, čiji je osnivač i njegov učitelj i jedan od najpoznatijih svjetskih učitelja joge Swami Sathyananda Saraswati. 

Damir završava kod Sri Rajeshija “Hatha/Therapy Yoga Teacher Training” 2011. godine i dobiva certifikat od instituta za jogu “Yoga Sadhana Seva Trust” priznat od Republike Indije.

Naprednu obuku Yoga Alliance 300 hours  “Multi-Style Yoga Teacher Training Course” završio u Zenit Yoga School (Norveška) s Leom Lončar 2020. godine.

Zajedno sa Sri Rajeshijem Damir je pokrenuo prvu školu za učitelje joge u Splitu 2014. godine. Školu (Hatha Yoga Teacher Training) održava od 2016. godine i u Zagrebu, a od 2020. godine i u Rijeci.

Od 2019 do 2023 godine Damir je član upravnog odbora Hrvatskog Saveza za jogu.

10 godina osobne svakodnevne prakse prije otvaranja vlastitog Studija 

Nakon 10 godina osobne i svakodnevne prakse joge Damir je “iznutra”, u svom srcu osjetio poziv za širenjem tog znanja na druge te je odlučio otvoriti svoj Studio i početi podučavati jogu. To se dogodilo 2009. godine i od tada svakodnevno podučava. Danas, nakon 25 godina provedenih u jogi i više od 15 godina svakodnevnog podučavanja joge Damir je stekao veliko iskustvo kako jogu prenijeti i približiti svakom pojednicu.

Glavna smjernica Damirovog podučavanja joge je uvid da se svatko može baviti jogom, ali ne bilo kojom jogom i na bilo koji način. Da bi bila maksimalno učinkovita, jogu je nužno prilagoditi svakom praktikantu koji postupno treba razviti svoju osobnu praksu.

Više o Damir pogledajte iz priloga na TV Novi (emisija “Zdravlje na kvadrat”) emitirana 13.4.2019. godine.

Studio One – o nama

Facebook stranica Studija One

Damir Božinović Studio One Split