Martina Briški

Martina Briški

BIOGRAFIJA
Rođena sam i odrasla u Hrvatskoj. Svoje klasično obrazovanje završila sam s diplomom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, kao magistra geografije. Moj interes za jogu proizlazi iz poznavanja potencijala prakse joge koji donosi stabilnost i postojanost u odnos koji imamo sami sa sobom i onda posljedično sa svijetom oko nas. Kao praktikant i stalni student joge vođena sam namjerom da razumijevanje discipline joge usvajam kroz svoju praksu i svakodnevni život. I usmjeravam svoje učenike da učine isto.
______________________________________________________________
OBRAZOVANJE U DOMENI JOGE
Ono što je u najvećoj mjeri obilježilo moje razumijevanje joge jest mogućnost da tijekom duljeg razdoblja učim od učitelja koji su utjecali na formiranje temeljnih vrijednosti na kojima danas počiva moj pristup praksi. Prvo upoznavanje s disciplinom joge započinje 1999. kroz praksu joge s mojim prvim učiteljem Swamijem Vivekom Purijem. Ako bih nešto iz tog razdoblja morala posebno istaknuti, bilo bi to iskustveno razumijevanje važnosti samostalnog vježbanja i razumijevanje utjecaja koji tehnike joge imaju na čovjeka.

Kada gledam danas, vidim koliko je važno to prvo razdoblje postavljanja temelja samostalne prakse prije nego sam otkrila ljepotu ashtanga vinyasa tradicije. Za to je zaslužan Marco Bianco, učitelj koji je svojom prisutnošću, karizmom i integritetom omogućio doticaj s praksom ashtanga joge na ovim prostorima, ustrajno održavajući uvjete za upoznavanje s ovom tradicijom. Za mene to znači ne samo osnovni i napredni učiteljski trening, već i mogućnost da asistiram i podučavam uz Marca od samih početka uspostavljanja ashtanga joge u Zagrebu, pa sve do današnjeg Pink Elephant Yoga instituta. To šegrtovanje sada vidim kao neprocjenjivo iskustvo, ono koje uključuje različite aspekte života te mogućnost za neprekidnu samorefleksiju koju nam učitelj omogućava. Kasnije mi je bilo puno jednostavnije odlučiti se za nastavak obrazovanja i svojevrsnu specijalizaciju uz Matthewa Sweeneyja, učitelja koji je ustanovio vinyasa krama mandiram jogu, prvenstveno jer su temelji i razumijevanje odnosa učitelj-učenik već bili postavljeni. Iako je prirodno da se kao učenici osamostalimo na svome putu, sigurna sam da je održavanje stava šegrtovanja ono što drži um otvorenim za neprekidno učenje i rast.
____________________________________________

PRAKTIČNA ORIJENTACIJA
Kao praktikantica i studentica joge započela sam svoje učiteljske korake pod utjecajem ashtanga vinyasa joge, a i sve daljnje edukacije završila sam pod mentorstvom ashtanga učitelja. Trenutno sam ovlaštena učiteljica Vinyasa Krama Mandiram joge. Moj pristup vježbanju temelji se na fokusiranju na proces unutar prakse joge i prevladavanju otpora kroz svjestan i inteligentan napor.

Vodim se idejom da se prakticiranje joge u svom vanjskom aspektu prilagođava svakom pojedincu, dok u unutrašnjem zadržava svoju univerzalnu funkciju. Moja je glavna namjera da polaznici pojedinih programa povežu svoje iskustvo vježbanja s temeljnim principima joge.
________________________________
CERTIFIKACIJE

1999. započela samostalno vježbanje hatha joge

2004. otkrivam ljepotu ashtanga vinyasa tradicije koja je ostala moja praksa
do danas

2006. obuka za registriranog učitelja joge RYT* 200 (NAVA registrirana škola
joge; RYS** Gaia yoga)

2008. pokrenula program Yoga Play For Kids i završila RYS Rainbow Kids
Yoga Teacher Training Course

2014. obuka učitelja RYT 500 RYS Divya yoga

2014. zapčela edukaciju kao student kod Matthewa Sweeneyja u Vinyasa
Krama Mandiram Yoga (https://www.yogatemple.com/)

2016. program obuke učitelja ERYT 600 Pink Elephant Yoga Institute
(https://www.pinkelephant.hr/)

2016. završila program obuke učitelja Vinyasa Krama Mandiram II. razine –
ovlaštena za podučavanje Chandra Krama sekvence (Moon Sequence) i
Ashtanga primarne serije (copy-of-vk-self-practice-teachers)

2021. Yoga Nidra tečaj za učitelje s Melanie Cooper i Jennie Wadsten

2022. Pranayama Teacher Training 1. razine pod vodstvom Eddieja Sterna u
Yoga Education Collective

(https://yogaeducationcollective.com/)
*RYT = Registered Yoga Training
**RYS = Registered Yoga School