Joga vježbe za mršavljenje: Postignite savršenu figuru kroz praksu joge

Joga vježbe za mršavljenje: Postignite savršenu figuru kroz praksu joge

Joga je sjajna aktivnost koja ne samo da može poboljšati fleksibilnost, snagu i ravnotežu, već i pomoći u mršavljenju. Redovita praksa joge može sagorjeti kalorije, potaknuti metabolizam i smanjiti stres, što može biti korisno za postizanje ciljeva mršavljenja.

 

Top 5 joga pozicija koje se često preporučuju za mršavljenje:

 1. Surya Namaskar (pozdrav suncu): Surya Namaskar je dinamična serija pokreta koja uključuje različite poze. Ova serija aktivira gotovo sve mišićne skupine u tijelu, povećava srčani ritam i poboljšava cirkulaciju. Redovito izvođenje Surya Namaskara može potaknuti sagorijevanje kalorija i pomoći u gubitku viška kilograma.
 2. Virabhadrasana (ratnikov položaj): Ratnikov položaj je izvrstan za jačanje mišića nogu, stražnjice i trupa. Ova poza povećava snagu, ravnotežu i izdržljivost. Također zahtijeva angažiranje jezgre tijela, što može doprinijeti sagorijevanju kalorija.
 3. Navasana (poza čamca): Poza čamca je izazovna poza koja aktivira mišiće trbuha, leđa i nogu. Ova poza jača core mišiće i povećava stabilnost tijela. Izvođenje ove poze potiče snagu i tonizira trbušne mišiće.
 4. Chaturanga Dandasana (poza daska): Poza daske je odlična za jačanje mišića cijelog tijela. Ova poza angažira mišiće ruku, ramena, trupa i nogu. Izvođenje ove poze može pomoći u povećanju mišićne mase i potaknuti metabolizam.
 5. Utkatasana (stolica poza): Utkatasana je poza koja jača mišiće nogu, stražnjice i trupa. Ova poza angažira velike mišićne skupine i potiče sagorijevanje kalorija. Izvođenje Utkatasane može poboljšati snagu i izdržljivost.

Važno je napomenuti da je pravilno izvođenje joga pozicija ključno kako biste postigli najbolje rezultate. Također je važno kombinirati jogu s kardiovaskularnim vježbama i uravnoteženom prehranom kako biste postigli ciljeve mršavljenja.

Kombinirajte jogu s kardio vježbama: kako integrirati jogu u svoj postojeći fitness režim?

Integriranje joge u postojeći fitness režim može biti izvrstan način za dodatno poboljšanje vašeg treninga i postizanje raznolikih benefita. Evo nekoliko načina kako možete kombinirati jogu s kardiovaskularnim vježbama:

 • Zagrijavanje i istezanje: Prije početka kardio treninga, možete uključiti kratku sekvencu joge za zagrijavanje tijela i istezanje mišića. To će vam pomoći pripremiti se za intenzivniju aktivnost, smanjiti rizik od ozljeda i poboljšati raspon pokreta.
 • Intervalni trening: Kombinirajte intervalni trening s jogom kako biste dobili snažan trening koji kombinira kardio vježbe s intenzivnim intervalima joge. Na primjer, možete izvoditi seriju brzih trčanja, skakanja vijačom ili visokih koljena, a zatim preći na jogu s opuštajućim položajima poput pozdrava suncu ili položaja djeteta. Ova kombinacija pruža vam prednosti kardio treninga i istodobno vam omogućuje oporavak i smirivanje tijela.
 • Jutarnja rutina: Uključite kratku jutarnju rutinu joge prije vaše uobičajene kardio vježbe. To može biti serija jednostavnih pozicija poput pozdrava suncu ili položaja mosta, koja će probuditi tijelo, povećati fleksibilnost i pripremiti vas za intenzivniji trening.
 • Hlađenje i oporavak: Nakon kardio treninga, jogu možete koristiti kao hlađenje i oporavak tijela. Izvodite nježne i opuštajuće položaje, poput položaja djeteta, supine okreta ili savasane, kako biste smanjili otkucaje srca, smirili disanje i opustili mišiće.
 • Posebni sati joge: Ako imate dovoljno vremena i interes za to, možete odvojiti posebne dane ili satove samo za jogu. Na tim danima možete se fokusirati na duže jogijske sekvence, različite stilove joge ili čak pohađati jogijske tečajeve ili radionice. Ovo će vam omogućiti da dublje istražite jogu i dodate joj dimenziju duhovnosti i mentalnog fokusa.

Kombiniranje joge s kardiovaskularnim vježbama omogućuje vam raznolik trening koji će poboljšati snagu, fleksibilnost, izdržljivost i ukupno zdravlje. Prilagodite raspored i pristup prema svojim ciljevima i potrebama tijela.

Prilagodite prehranu: koje vrste hrane trebate jesti i izbjegavati za optimalne rezultate? 

Prilagodba prehrane ključna je komponenta za postizanje optimalnih rezultata u mršavljenju. Ovdje su neke smjernice o vrstama hrane koje biste trebali jesti i izbjegavati:

 • Hranjive namirnice

Usredotočite se na hranu bogatu hranjivim tvarima kao što su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, nemasni proteini (poput piletine, puretine, ribe, mahunarki) i zdrave masnoće (poput orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja). Ove namirnice će vam pružiti potrebne hranjive tvari, vlakna i proteine za održavanje zdravog metabolizma i oporavak mišića.

 • Povećajte unos vlakana

 Vlakna pružaju osjećaj sitosti i podržavaju zdravu probavu. Jedite namirnice poput povrća, voća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova koji su bogati vlaknima. To će vam pomoći kontrolirati apetit i održavati stabilnu razinu energije.

 • Kontrolirajte unos šećera i prerađene hrane

Smanjite unos šećera, slatkih napitaka, slatkiša i prerađenih namirnica koje često sadrže nepotrebne kalorije i mogu uzrokovati nagli porast razine šećera u krvi. Umjesto toga, odaberite prirodno slatke namirnice poput svježeg voća.

 • Hidrirajte se

Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste održavali hidrataciju. Hidratacija je ključna za održavanje metaboličkih funkcija, pravilan rad mišića i opće zdravlje.

 • Pratite unos kalorija

 Za postizanje gubitka kilograma, važno je da unosite manje kalorija nego što trošite. Pažljivo pratite veličine obroka i unos kalorija kako biste osigurali da se krećete u kalorijskom deficitu.

 • Individualne potrebe

Svaka osoba je jedinstvena, stoga je važno prilagoditi prehranu prema svojim individualnim potrebama, preferencijama i ciljevima. Razgovarajte sa stručnjakom za prehranu kako biste dobili personalizirane smjernice za vašu prehranu.

Važno je napomenuti da pravilna prehrana treba biti održiva i dugoročna, te da je ključno uspostaviti zdrav odnos s hranom.

 

www.studioone.hr

Facebook

Instagram