Jyotish tečaj (Vedska astrologija) 24.04. – 26.04.2015. godine

Jyotish tečaj (Vedska astrologija) - Split

Jyotish tečaj (Vedska astrologija) – Split

U Splitu će se održati tečaj prvog stupnja Jyotisha 24., 25. i 26. travnja 2015. godine. Tečaj će održati Ignac Peras, magistar Jyotish astrologije i magistar Vastua.
Cijena tečaja je 800 kuna, a prijave su obvezne putem mobitela 091 586 8106.

Za pohađanje tečaja nije potrebno nikakvo predznanje o jyotishu, niti astrologiji uopće, dovoljna je samo želja da naučite!

Više o Ignacu i Jyotishu pročitajte ovdje: http://astrohoroscope.org/#  ŠTO JE ĐJOTIŠ (JYOTISH) VEDSKA ASTROLOGIJA?

Studio One team

JYOTISH

Riječ Astrologija općenito označava promatranje i proučavanje nebeskih tijela (planeta). Smatra se da ta nebeska tijela imaju utjecaja na Zemlju i sva bića koja žive na njoj. To što se na nebu vidi u trenutku rodenja je, mogli bismo reći, šifrirana poruka.

Putem matematičkih proračuna i astronomije tu poruku možemo dešifrirati. Postoji nekoliko sistema za dešifriranje te nebeske slike u trenutku rodenja. To su: zapadna astrologija, kineska, tibetanska, japanska, vedska astrologija ili Đjotiš, itd.

Riječ Đjotiš na jeziku Sanskrt znači svijetlo ili preciznije, najfiniji i najčišći dio tog svijetla. Svijetlo koje obasjava ispred nas da možemo slobodno koračati po stazi. Svijetlo je sinonim za znanje. Tamo gdje je znanje, tamo nema tame.

Đjotiš predstavlja oči, ono čime vidimo – prošlost, budućnost i sadašnjost.

Đjotiš je na Zapadu doživio procvat krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad se počela razvijati kompjuterska tehnologija. I danas je takoder u ekspanziji. Prije toga Đjotiš baš nije bio simpatičan jer je za izračunavanje jedne obične natalne karte s dodatnim periodima i pomoćnim kartama bilo potrebno nekoliko sati. Danas vam je za to, zahvaljujući računalu, potrebno svega nekoliko sekundi. No u svakom slučaju, Đjotiš je najkompleksniji u odnosu na ostale spomenute astrološke sustave. Za razliku od ostalih sistema, Đjotiš ima bazu u jednom starom vedskom spisu Brihat Parashara Hora Šastra. U prijevodu to bi bilo ”Spisi o sazvježdima mudraca Parašare”.

Svi ljudi koji danas proučavaju Đjotiš drže se tog spisa, bez obzira u kojem dijelu Indije žive, i bez obzira kojoj kasti ili kojem učitelju pripadaju. Za sve njih ta je knjiga temelj Đjotiša. Đjotiš astrolozi najčešće se razilaze u onome što Parašara nije spomenuo, pa je tako nastalo nekoliko škola Đjotiša. Uz to djelo najčešće se još uvažavaju djela Maharišija Đaiminija, Satjaćarje i drugih koji spadaju u tzv. vedske klasike. No oni daju neku vrstu komentara i razjašnjavanja Parašarinog savršenog djela.