Leksikon joge na hrvatskom jeziku

Ovo je prvi leksikon joge na hrvatskom jeziku u kojem su obrađeni svi temeljni pojmovi iz joge.

 Ovo je prvi leksikon joge na hrvatskom jeziku u kojem su obrađeni svi temeljni pojmovi iz joge.

Leksikon je napisan na hrvatskom jeziku te sadrži oko 1300 natuknica i više od 300 ilustracija. Pridodan je i iscrpan popis pomno odabrane bibliografije o jogi, ukupno 400 naslova, svrstanih i po jezicima i po kategorijama.

Leksikon je prvenstveno namijenjen najširem krugu čitatelja kao prva ili osnovna informacija o jogi, ali ga, naravno mogu koristiti i revni praktikanti te učitelji joge, kojima može poslužiti kao podsjetnik ili kao pomoć, u boljem snalaženju u vrlo obimnoj i često teško prohodnoj literaturi o jogi.

Glavna zamisao bila je ponuditi kratko, jasno i što točnije objašnjenje svega što je bitno za razumijevanje smisla i svrhe hinduističke joge. Također, obrađeni su svi najvažniji pojmovi i prakse kako ortodoksnog hinduizma, tako i tantranizma kad je riječ o jogi. Te su dvije glavne struje indijske duhovnosti i religioznosti u najvećoj mjeri oblikovale razvoj joge kao univerzalnog praktikuma koji omogućuje realizaciju takoreći bilo kojeg religiozno-duhovnog cilja koji stremi samotransformaciji i samotranscendenciji. 

 Leksikon je napisao dugogodišnji učitelj i praktikant joge Domagoj Orlić iz Zagreba. Domagoj je odličan učitelj joge. Jedan od rijetkih koji danas koji podučava “izvornu” jogu ili nazovimo je samo “jogu”. Riječ “Joga” posebno ako stoji sama bez određenog priloga (ashtanga, vinyasa, power, kunadalini itd) danas je postala “nedovoljna” u objašnjenu koju vrstu joge radimo.

Kad vas netko upita koju “jogu” prakticirate, uobičajno je odgovoriti ovaj ili onaj stil joge. Ako samo kažete da prakticirate “Jogu” većina ljudi će biti zbunjena, posebno oni iz “jogijskog” svijeta.

U današnjem svijetu komercijalizacije joge, u kojem se joga predstavlja skoro isključivo kao fizička ili duhovna gimnastike, u svijetu u kojem postoji velik broj guru-skandala koji bacaju sjenu na veličanstvenost joge, u svijetu u kojem se joga iskorištava za osobne potrebe, u kojem se joga svrstava u određenu kulturu ili religiju, u svijetu u kojem postoje razne teorija o tome što je to joga Domagoj je zadržao tu “nevinost”: poučava autentičnu jogu iz Srca drugima. Očistio je jogu od svega što nije joga.

Njegova predavanja su često popraćena dozom kritike prema svemu onome što smatra da nije joga. Britak je na jeziku i ne razmišljajući o “posljedicama”, kao da je posljednji Mohikanac koji se bori za prenošenje izvorne i autentične joge drugima.

U želji da uistinu prenese jogu i zbog ogromne količine znanja koje ima njegova predavanja često znaju potrajati. To je Domagoj! Domagoj ide svojim putem naprijed i ne prilagođava se modernim trendovima i ne opterećuje se kakav dojam ostavlja. Slušati Domagoja na predavanjima je veliki užitak, on sam je doslovno enciklopedija joge pa je ovaj Leksikon logičan produžetak njegove pouke.

Damir Božinović

Leksikon se može naći u knjižarama ili naručiti direktno kod autora Domagoja Orlića na 098 964 0699 ili emailom: domagoj.orlic@gmail.com

 

Studio One team