Radionice Domagoja Orlića: Yoga srca – razvijanje osobne prakse 12.12. i 13.12.2014.

Radionice Domagoja Orlića Yoga srca

Sve Radionice:” Yoga srca – razvijanje osobne prakse” Domagoja Orlića su otvorene za sve ljubitelje yoge kako za apsolutne početnike, tako i za iskusne praktikante.

Svi sudionici dobit će fotokopirani materijal s crtežima vježbi s prve dvije radionice i moći će po promotivnim cijenama kupiti knjige voditelja radionica:

Iskustvo yoge, Yoga na Zapadu, Joga Srca za početnike i Život riječî.

Cijena: jedna radionica 100 kn, dvije radionice 150 kn, a sve tri radionice 200 kn (Preporuka je da se prođu sve tri radionice, ili barem prve dvije, budući da čine jednu smislenu cjelinu.)

Mjesto:
Studio One
Gradišćanskih Hrvata 16
21 000 Split

Vrijeme: Petak 12. prosinac od 19.15 sati do 21.15 sati

             Subota 13. prosinac 2014. od 9.30 do 12.30 sati te od 18 do 21 sat.

PRIJAVE ZA RADIONICU: info@studioone.hr ili na 098 771 026

Format: uvodno predavanje, praksa, razgovor nakon prakse

Uvodne napomene

Da bi praksa Yoge bila učinkovita, odnosno maksimalno učinkovita, ona mora biti:

1) integrirana (sahaja) u vaš svakodnevni život, to jest potrebno je razviti svoju redovnu osobnu praksu u kojoj uživate i koju osjećate kao krajnje prirodnu i ugodnu, a ne kao nešto umjetno i nametnuto svojem svakodnevnom životu, kao prepreku koju trebate svladati i slično

2) inteligentno i logično strukturirana (vinyasa-krama) i

3) uistinu prilagođena vašim potrebama, sposobnostima, željama, interesima, promjenjivim životnim okolnostima, kulturnoj pozadini, religijskim preferencijama, dobi, spolu, zdravstvenom stanju te svim drugim čimbenicima koji vas čine neponovljivom i jedinstvenom osobom (viniyoga Yoge).

To su tri skupine glavnih načela koja omogućuju integriranje Yoge u svakodnevni život praktikanta, logično strukturiranje osobne prakse Yoge i maksimalno učinkovito adaptiranje tehnika Yoge stvarnom stanju i životnoj situaciji konkretne osobe koja želi prakticirati Yogu.

Ako nedostaje samo jedna skupina načela ili ako se krivo primijeni bilo koje načelo, neizbježno će doći do problema u razumijevanju i vježbanju Yoge, a osoba neće uspjeti razviti, održati i produbiti kvalitetnu osobnu praksu. Dogodit će se upravo suprotno: osoba će se ili ozlijediti, ili neće od Yoge imati nikakve značajnije koristi ili neće od Yoge dobiti sve ono što bi joj Yoga mogla dati.

Sve te uvide dugujemo „ocu moderne Yoge“, Sri T. Krishnamacharyi (1888. – 1989.), učitelju mojeg učitelja Marka Whitwella (r. 1949.).

Sadržaj radionica

1. Radionica: Temeljna načela Yoge, petak 12. prosinca 2014., 19.15 – 21.15h

Prva radionica bit će vrlo jednostavna i unaprijed osmišljena, a glavna svrha bit će joj uvid u činjenicu da je temeljno načelo Yoge blagost (ahimsa), a glavna praktična smjernica u praksi opuštanje napora (prayatna-shaithilya). Sudionici će naučiti sva bitna tehnička načela Yoge i izravno iskusiti tradicionalni način kombiniranja svih tehnika Yoge (tjelesne stavove, vježbe disanja, meditaciju, mantru i ritual) u smislenu i učinkovitu osobnu praksu. Radionica će se usredotočit na razumijevanje temeljnih načela Yoge, odnosno usmjerit će se na stjecanje uvida u to da nam Yoga može uistinu biti korisna tek kada u osobnoj praksi pravilno primijenimo sva bitna načela Yoge.

Temeljna načela Yoge (Srca) osobno i snažno mogu se sažeti ovako:

1. Imaj hrabrosti stajati sam i uzmi svoj život u svoje ruke.
2. Dopusti svojem dahu da prožme cijelo Tvoje tijelo u pokretu i mirovanju.
3. Vježbaj svoju Yogu kao izražavanje zahvalnosti Životu/Božanstvu cijelim tijelom.
4. Rastereti se svih kulturnih ideala, pa meditiraj i živi dostojanstveno.
5. Učini svoju osjećajnost snažnom, izvana i iznutra.
6. Upusti se u krepku odnosnost s drugim ljudskim bićem i cjelinom opstojnosti.
7. Usidri se u vlastitom Srcu, prigrli drugoga i ne brini ni o čemu.

2. Radionica: Razvijanje osobne prakse, subota 13. prosinca 2014., 9.30 – 12.30h

Druga radionica usredotočit će se na praktično razumijevanje načela za razvijanje osobne prakse kod kuće, biti kompleksnija i znatno naprednija od druge, a sve bitne elemente i tehnike Yoge obuhvatiti će u jednoj vježbenoj cjelini na način kako Yogu grupno poučava moj učitelj Mark Whitwell. Radionica će se usredotočiti na objašnjavanje suptilnijih tehnika Yoge, osobito na učinkovito i inteligentno strukturiranje osobne prakse (vinyasa-krama).  Njezina glavna svrha bit će ostvarivanje uvida u činjenicu da nam jedino maksimalno individualizirana, logično strukturirana i cjelovita praksa Yoge može biti maksimalno korisna.

3. Radionica: Suptiliziranje osobne prakse, subota 13. prosinca 2014., 18 – 21h

Treća radionica bavit će se suptilnim tehnikama hatha-yoge kao što su bandhe (zapori), mudre (tjelesni pečati) i mantre (moćni izričaji), te drugim suptilnijim tehnikama zanemarenim u modernim stilovima Yoge koje će u jednu zaokruženu vježbenu cjelinu voditelj sklopiti na licu mjesta s obzirom na procjenu sposobnosti i potrebe svih sudionika radionice.

Danas se gotovo nigdje u svijetu ne prakticira hatha-yoga u svojoj cjelovitosti, nego tek razni fragmenti i reducirani stilovi „hatha-yoge“ koji se uglavnom opsesivno i površno bave samo asanama i eventualno prakticiraju ponešto pranayame. Ideja radionice je stoga stjecanje potpunijeg uvida u cjelovitu hatha-yogu koja je po svojoj suštini skroz naskroz tantrička praksa.

Glavna svrha Yoge je psihofizička (re)integracija, moralni integritet i kozmička integralnost.

Domagoj Orlić dugogodišnji je proučavatelj, praktikant i učitelj Yoge i Tantre. Učenik je Marka Whitwella (www.heartofyoga.com) i prevoditelj njegove knjige Yoga srca: Iscjeljujuća snaga prisnosti (2004. i  drugo izdanje 2013.)

Autor je četiri knjige: uvodne knjige o Yogi Iskustvo yoge: Uvod u filozofiju i praksu viniyoge (2001.), znanstvene studije Yoga na Zapadu: Transformacijska snaga yoge u preplitanju svjetskih kultura (2007.), zbirke filozofskih ogleda Put Srca: Ogledi o ljudskom dostojanstvu (2011.) i praktičnog priručnika Joga Srca za početnike (2012.). Upravo je završio novu knjigu o Yogi pod naslovom Mantra-yoga: Filozofski, teološki i praktični uvod u sanskrtsku mantru. Objavio je i knjigu filozofskih ogleda Život riječî: Ogledi o čovječnosti (2014.) Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje živi i radi kao pisac, prevoditelj i edukator.

Domagoj

prakticira i poučava Yogu Srca kao srž Yoge, odnosno Yogu shvaća kao prirodno uživanje u Životu i produbljivanje prisnosti sa samim sobom, drugim ljudskim bićem i cjelinom opstojnosti koja u cijelosti jesmo kao osjećajna, suosjećajna i sveosjećajna bića sa Srcem.

 

Srce je „točka“ apsolutnog jedinstva čovjek i svijeta,

ono je posvemašnja isprepletenost svih suprotnosti (ha-tha yoga), pa je shri-hrdaya-yoga-tantra takav pristup Yogi u kojem zainteresirani pojedinac kroz predavanje vlastitoj snazi receptivnosti (shri) osvještava vlastito Srce (hrdaya) prirodno i neopsesivno vježbajući sebi najprimjereniju, personaliziranu Yogu kao svakodnevnu disciplinu užitka (tantra) i svesrdnog sudjelovanja u Kozmičkom Jedinstvu koje skroz naskroz jesmo kao apsolutna sloboda odgovorne osjećajnosti i ljubavi.

 

Studio One team

Facebook stranica Studio One