Što je to Pilates?

˝The most important pieces of equipment you need for doing pilates are your body and your mind.˝

Pilates metoda je sustav vježbi kojeg je prije 90 godina osmislio Nijemac Joseph H. Pilates, spajajući elemente istočnjačkih i zapadnjačkih metoda vježbanja. Sa Istoka uzima povezanost uma i tijela, opuštanje i svjesnost, a sa Zapada naglašavanje mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti.

 

Pilates je cjelovit i detaljan program mentalnog i fizičkog treninga sa preko 500 različitih vježbi, čija je glavna karakteristika prilagodljivost. Stoga je pilates namjenjen svim dobnim skupinama i različitim stupnjevima kondicije.

Vježbe angažiraju cjelokupnu muskulaturu tijela s fokusom na mišiće cora kojeg čine mišići abdomena, donjeg dijela leđa i stražnjice. Pokreti se izvode kontrolirano i precizno, uz stalnu povezanost uma i tijela. Pilates metoda neagresivnim i statičkim vježbama oblikuje tijelo, jača duboke mišiće stabilizatore, uspostavlja pravilnu posturu tijela, uči nas disanju i opuštanju. Pilates pomaže osobama u periodu rehabilitacije, trudnicama, rekreativcima te vrhunskim profesionalcima u uspostavljanju bolje kvalitete života.

Pilates se dijeli na dvije kategorije:

Pilates se može vježbati na podu, a te se vježbe zovu Mat-classes ili na spravama (Machinework).

Mat-vježbe se izvode na prostirci. Vježbajući na podu koristi se  vlastito tijelo kao otpor,  pri čemu se možemo služiti i različitim rekvizitima kao što su male i velike lopte, elastične trake, magic circle, te mali ručni utezi  (bućice). Naglasak ovakvog tipa vježbanja je na očuvanju prirodnih krivulja kralježnice, stabilizaciji centra tijela i ramenog obruča, neutralnom pozicioniranju zglobova te pravilnom disanju.

Vježbanje na spravama (Machinework) bazirano je na anatomiji tijela, biomehanici i spinalnoj rehabilitaciji, te predstavlja jedan od najučinkovitijih programa treninga danas. Temeljit i nadasve precizan, dovest će vas do optimalnih koštano-mišićnih performansi i u kratkom vremenu povećati snagu, gipkost i izdržljivost tijela.

Machinework program angažira cjelokupnu muskulaturu tijela s fokusom na duboke posturalne mišiće, čime se postiže mobilnost i stabilnost kralježnice te stabilnost zdjelice i ramenog obruča. Rezultat ovakvog programa je povećanje ukupnog tonusa i neutralno pozicioniranje tijela što vodi do pravilnog držanja i smanjenja bolova u leđima. Mašine nam daju mogućnost potpunog individualiziranja treninga, jer se adaptiraju točno po potrebi svakog pojedinca, kako u postavkama same mašine, odnosno količine otpora, tako i u odabiru vježbi.

Pilatesom ćete:

  • preoblikovati tijelo te razviti duge i vitke mišiće
  • učvrstiti mišiće trbuha, stražnjice i donjeg dijela leđa
  • popraviti držanje, smanjiti bolove u leđima te ojačati kosti i zglobove
  • razviti snagu, izdržljivost, koordinaciju i gipkost
  • poboljšati emocionalno stanje, ublažiti stres i umor, usporiti starenje
  • zahvaljujući pravilnom disanju, povećati kapacitet pluća, poboljšati cirkulaciju i izmjenu tvari
  • indirektno smanjiti postotak masnog tkiva

Namjenjen je svim dobnim skupinama bez obzira na stupanj tjelesne pripremljenosti (djeca, trudnice, rekreativci, vrhunski sportši, starije osobe…). Jedan od ponajboljih programa vježbanja jer ciljano oblikuje tijelo i dugo vas čini sretnim i zadovoljnim.

   ˝Do your practice and all is coming.˝

Htjeli bi upisati pilates, ali niste sigurni da je to pravo za Vas? Dođite na prvi probni sat nakon kojeg se možete odlučiti da li želite nastaviti ili ne. Više informacija na PILATES UPISI